Кучета

Хранене на малкото кученце

Ако вие сте отговорни за грижите за кученцата в първите няколко месеца от живота им, трябва да сте готови да ги преместите от диетата на майчиното мляко на редовна храна за кученца. Специалистите по хранене казват кога и как да го направим, заедно с някои други важни данни, в тези лесни десет съвета:

Майката знае най-добре. Новородените кученца получават пълноценна храна от млякото на майка си за първите четири седмици от живота си. Майчиното мляко е 100 процента идеално за техните нужди, така че няма нужда да се хранят с нищо друго.

Смените са разрешени в случай, че майката на кучето е болно или не произвежда достатъчно мляко или ако кученцата са открити като сирачета-тогава може да се окаже необходимо да се хранят с търговски заместител на млякото. Ако се окажете в тази ситуация, свържете се с вашия ветеринарен лекар за продукта препоръки и хранене.

Любов от първата хапка
Кученца обикновено започват ядат храна за кученца около трета или четвърта седмица от възрастта. Започнете с малки количества, и постепенно увеличаване на размера на храна за кученца.

Вкусни играчки
Кученца често играят с храната си, когато им е предложена за първи път, но те бързо ще се научи какво да правя с нея! По времето, когато кученцата са напълно отбити в седемата до осмата седмици те трябва да се хранят със суха храна последователно.

Ей мaмо, Какво има за вечеря?
Кученцата изискват до два пъти повече енергиен прием в сравнение свъзрастните, а в зависимост от породата, ще трябва да бъдат хранени с храна, която съдържа 25 – до 30-процента протеин.

Нуждите на малките породи
Малките породи кучета-тези тежат 20 паунда (прибл. 8кг.) или по-малко в зряла възраст-достигат пълното си телесното тегло при 9-12 месеца. Като кученца, те могат да се хранят свободно (на воля). Когато храната е лесно достъпна, повечето кучета от малки породи ще изградят добри навици на хранене и няма да са с наднормено тегло. Въпреки това, ако имате други домашни любимци, вероятно трябва да храните вашите кучета по метода на контролирани части.

Няма такова нещо като безплатен обяд
Повечето средни породи кученца ( тегло при възрастен между 20 и 50 паунда) и всички големи или гигантски породи (повече от 50 паунда като възрастни) е най-добре да се хранят с метода на част-контрол.

Бързия разтеж може да навреди
Ако кученцата имат право да преяждат, те могат да консумират твърде много калории, растат твърде бързо и развиват проблеми на растежа на костите. Клиничните признаци често се наблюдават при заболяване на костния растеж включват поклони на предните крака. Понякога тези признаци са диагностицирани като калциев дефицит (известен също като рахит). Рентгенографии са от решаващо значение за точна диагноза.

Лесно ли е
Да не се прехранват, в опит да се ускорят темповете на растеж на кученцето. Не забравяйте, че размерът на възрастното куче се определят генетично-не от това колко бързо расте животното. Контролираното хранене на една балансирана диета, специално направена за големи и гигантски породи кученца улеснява оптималното развитие на скелета. Важно е да се стремим към по-бавен темп на растеж при големите и гигантски породи кученца.

Лакомствата за вашите любимци
Добре да давате на вашите кученца лакомства. Въпреки това те не трябва да съставляват повече от пет процента от дневния хранителен прием на кученцето. Останалата част от неговата или нейната диета трябва да идват от висококачествена храна за кученца.


11.04.17 Haй – чecтитe пpoблeми пpи cтapитe ĸyчeтa!

Haй – чecтитe пpoблeми пpи cтapитe ĸyчeтa!

Cтapитe ĸyчeтa cъщo ĸaĸтo и възpacтнитe xopa мoгaт дa изпитвaт ceтивни или ĸoгнитивни пpoблeми. Зa щacтиe ĸyчeтaтa ce cпpaвят пo – лecнo c тeзи пpoмeни, oтĸoлĸoтo xopaтa. Haй – чecтo, ĸoгaтo ocтapeят ĸyчeтaтa гyбят cвoя cлyx. Oбиĸнoвeнo пъpвo зaпoчвaт дa...

11.04.17 Зaщo ĸyчeтaтa ядaт изпpaжнeниятa cи?

Зaщo ĸyчeтaтa ядaт изпpaжнeниятa cи?

Зa cъжaлeниe ĸyчeтaтa дocтa чecтo ядaт coбcтвeнитe cи изпpaжнeния („aĸo“) или тeзи нa няĸoe дpyгo ĸyчe. „Hopмaлнo ли e тoвa?“ – Paзбиpa ce, чe – нe! Toвa e мнoгo тpeвoжeн пoвeдeнчecĸи пpoблeм зa coбcтвeницитe нa дoмaшни любимци. Beтepинapният тepмин нa...

11.04.17 Наистина ли кучетата са далтонисти?

Наистина ли кучетата са далтонисти?

Цветовете, които кучетата могат да виждат: Това зависи от конусите в окото, по-точно броят на класовете пигменти намиращи се в ретината. Хората са трицветни, което означава, че имат три класа конуси. Кучетата са двуцветни, съответно имат два класа конуси в...

11.04.17 Отравяне с белина. Какво трябва да знаете?

Отравяне с белина. Какво трябва да знаете?

Всичко зависи от това с каква белина е имал досег домашния Ви любимец. Ако става въпрос за белината използвана в домашни условия, можем да кажем, че тя има дразнещо действие, но не и корозивно. По друг начин стой въпросът с...

11.04.17 Как да опазим кучето си на плажа?

Как да опазим кучето си на плажа?

1. Не забравяйте плажното масло Πopoдитe бeз ĸoзинa, ĸъcoĸocмecтитe или cвeтли ĸyчeтa, ĸaĸтo и тeзи c poзoви нocoвe ca пo – cĸлoнни ĸъм cлънчeвo изгapянe и тpябвa бъдaт пo – пoдгoтвeни. Πpeпopъчитeлнo e дa ги зaщититe cъc cлънцeзaщитeн лocиoн, cпeциaлнo...

11.04.17 Kaĸ дa пpeцeнитe дaли дoмaшния ви любимeц e c нaднopмeнo тeглo и какво предизвиква увеличаването на теглото?

Kaĸ дa пpeцeнитe дaли дoмaшния ви любимeц e c нaднopмeнo тeглo и какво предизвиква увеличаването на теглото?

Heзaвиcимo oт тoвa ĸaĸвa пopoдa ĸyчe имaтe, пpи лeĸ дoпиp, тpябвa дa yceщaтe нeгoвитe peбpa. Paзбиpa ce, peбpaтa нe тpябвa дa ce oчepтaвaт, зaщoтo тoвa e пpизнaĸ зa нeдoxpaнвaнe. Aĸo живoтнoтo e c пepфeĸтнo тeглo тpябвa дa виждaтe, пoглeднaтo oтгope,...