Кучета

Хранене на малкото кученце

Ако вие сте отговорни за грижите за кученцата в първите няколко месеца от живота им, трябва да сте готови да ги преместите от диетата на майчиното мляко на редовна храна за кученца. Специалистите по хранене казват кога и как да го направим, заедно с някои други важни данни, в тези лесни десет съвета:

Майката знае най-добре. Новородените кученца получават пълноценна храна от млякото на майка си за първите четири седмици от живота си. Майчиното мляко е 100 процента идеално за техните нужди, така че няма нужда да се хранят с нищо друго.

Смените са разрешени в случай, че майката на кучето е болно или не произвежда достатъчно мляко или ако кученцата са открити като сирачета-тогава може да се окаже необходимо да се хранят с търговски заместител на млякото. Ако се окажете в тази ситуация, свържете се с вашия ветеринарен лекар за продукта препоръки и хранене.

Любов от първата хапка
Кученца обикновено започват ядат храна за кученца около трета или четвърта седмица от възрастта. Започнете с малки количества, и постепенно увеличаване на размера на храна за кученца.

Вкусни играчки
Кученца често играят с храната си, когато им е предложена за първи път, но те бързо ще се научи какво да правя с нея! По времето, когато кученцата са напълно отбити в седемата до осмата седмици те трябва да се хранят със суха храна последователно.

Ей мaмо, Какво има за вечеря?
Кученцата изискват до два пъти повече енергиен прием в сравнение свъзрастните, а в зависимост от породата, ще трябва да бъдат хранени с храна, която съдържа 25 – до 30-процента протеин.

Нуждите на малките породи
Малките породи кучета-тези тежат 20 паунда (прибл. 8кг.) или по-малко в зряла възраст-достигат пълното си телесното тегло при 9-12 месеца. Като кученца, те могат да се хранят свободно (на воля). Когато храната е лесно достъпна, повечето кучета от малки породи ще изградят добри навици на хранене и няма да са с наднормено тегло. Въпреки това, ако имате други домашни любимци, вероятно трябва да храните вашите кучета по метода на контролирани части.

Няма такова нещо като безплатен обяд
Повечето средни породи кученца ( тегло при възрастен между 20 и 50 паунда) и всички големи или гигантски породи (повече от 50 паунда като възрастни) е най-добре да се хранят с метода на част-контрол.

Бързия разтеж може да навреди
Ако кученцата имат право да преяждат, те могат да консумират твърде много калории, растат твърде бързо и развиват проблеми на растежа на костите. Клиничните признаци често се наблюдават при заболяване на костния растеж включват поклони на предните крака. Понякога тези признаци са диагностицирани като калциев дефицит (известен също като рахит). Рентгенографии са от решаващо значение за точна диагноза.

Лесно ли е
Да не се прехранват, в опит да се ускорят темповете на растеж на кученцето. Не забравяйте, че размерът на възрастното куче се определят генетично-не от това колко бързо расте животното. Контролираното хранене на една балансирана диета, специално направена за големи и гигантски породи кученца улеснява оптималното развитие на скелета. Важно е да се стремим към по-бавен темп на растеж при големите и гигантски породи кученца.

Лакомствата за вашите любимци
Добре да давате на вашите кученца лакомства. Въпреки това те не трябва да съставляват повече от пет процента от дневния хранителен прием на кученцето. Останалата част от неговата или нейната диета трябва да идват от висококачествена храна за кученца.


09.06.16 10 опасни продуктa за кучето

10 опасни продуктa за кучето

Знаете ли, че много от любимите ви продукти, които кучето ви гледа с „гладни“ очи, всъщност не просто не са полезни за него, а направо могат да са опасни!? 1. Всички течности, с изключение на вода. Кофеинът в кафето и...

13.05.14 Куче и бебе у дома

Куче и бебе у дома

Ако ви предстои да доведете бебето вкъщи, а имате домашен любимец, ние ще ви помогнем с няколко съвета. Първата среща между бебето и кучето би преминала съвсем гладко, ако спазвате следните условия: Когато пристигнете у дома с бебето, нека един...

10.05.14 Спортове с кучета

Спортове с кучета

Спортът е важен за здравето и това е безспорен факт – важен както за здравето на хората, така и за техните домашни любимци. Четириногите ни приятели имат нужда от движение не по-малко от самите нас. Има много начини, чрез които...

01.04.14 Хранене при отбиването

Хранене при отбиването

При раждането нервната система на кученцето не е напълно развита. То се ражда глухо, сляпо, с много слабо развито обоняние и недостатъчно миелинизирана нервна система, затова тя не може бързо да предава сетивните импулси, а оттам и да регулира движенията....

21.03.14 На път с кучето

На път с кучето

За някои кучета пътуването може да бъде невероятно приключение – нещо, което да споделят със семейството и накрая, разбира се, една задължителна разходка. За съжаление, за други това може да бъде ужасяващо и некомфортно събитие. За да сте сигурни, че...

12.02.14 Грижа за кучето през зимата

Грижа за кучето през зимата

Зимата води до допълнителни грижи за любимците ви. Много е важно да не оставяте кучето навън за дълъг период от време. Ако живее навън, уверете се че има уютен подслон. Хубаво е да следите температурата на кучето. Студените повърхности може...