Риби

Камъни и грунд в аквариума

Както на дъното на естествените водоеми, така и на дъното на аквариума, има едно нещо, което се нарича грунд. Той придава естетичен вид на аквариума и в него се засаждат растенията. В реките и езерата грундът представлява смес от пясък, почва, камъни и други неща, в морето е пясък от натрошени миди, но в акваристиката се използват по-други материали. На дъното на аквариума се поставят и камъни за добиване на по-интересен  и естествен изглед.

Грундът и камъните в аквариума имат няколко характеристики, а именно:
1.   наличие (има ли грунд изобщо или ще карате без него)
2.   състав (от какво е направен, в случай че го има, естествено)
3.   големина на частиците
4.   дълбочина на пласта/пластовете (това е характеристика само на грунда)

Изборът на грунд за вашия аквариум става чрез съобразяване на тези характеристики и се определя главно от това, което ще отглеждате в аквариума си (какви риби и какви растения). Нека разгледаме различните характеристики поотделно.

1. Наличие

По принцип аквариум без грунд се прави много рядко. Използването на такъв аквариум е свързано изключително и само с повишаване на хигиената над нормалното – необходимо условие при отглеждане на някои много капризни дискуси (изкуствени хибриди със слаба имунна система), както и при развъждане на някои риби, тъй като малките или хайвера са по-податливи на болести. Всички други аквариуми имат грунд, защото иначе изглеждат твърде неестествено и направо да си го кажем грозно. Камъните се поставят по желание – от тях могат да се направят хълмчета или други, зависещи от въображението ви форми, но декорацията и художественото оформление на аквариума е тема на друга статия.

2. Състав

По принцип грундът се прави от малки камъчета или пясък. Както знаете, пясъкът представлява натрошени скали, а те имат различен произход и съответно състав. Важността на състава на грунда, както и на камъните се крие във веществата, които той може да изпуска във водата и така да влияе на нейните качества. Именно поради тази причина не са подходящи варовиковите пясъци, чакъли и камъни – те лесно се разтварят във водата, повишавайки много нейната твърдост (съдържание на соли), което е зле за повечето аквариумни рибки (но не за всички – някои риби предпочитат именно твърда вода и в техния аквариум могат да се използват варовикови камъни, които освен това имат и изключително интересни форми). Най-добре за вас е да използвате грунд и камъни с вулканичен произход, тъй като те са най-твърди и не се разтварят. Кварцовият пясък е просто перфектен.

3. Големина

Големината на частиците на грунд зависи от това дали смятате да отглеждате растения. Ако не – не сте ограничени – може да използвате по-ситен пясък (около 0.5 – 1 мм.), в случай че така ви харесва, но нека не е прекалено ситен, тъй като някои риби обичат да ровят в него и ще размътват водата, а и той ще влиза в маркуча при почистване. За растенията обаче ви трябва по-едър грунд – перфектната големина аз определям на 2.5 – 5 мм., тъй като корените им и бактериите, които живеят там имат нужда от слаб, но постоянен приток на свежа вода и кислород. За големината на избраните от вас камъни ограничение е само дизайнът, който сте избрали за аквариума си.

4. Дълбочина

Дълбочината всъщност е колко дебел пласт върху дъното ще насипете. Отново тук се намесват растенията. Те изискват по-дълбок пласт, за да могат да се вкоренят добре – най-малко 4 см., а за по-големите – до 7 см. Обикновено в предната част на аквариума, където са по-дребните растения, се слага по-тънък пласт грунд, а колкото по-назад отива толкова по-дебело се насипва и там се засаждат едрите растения. В аквариумите, където се отглеждат предимно растения, т.н. холандски аквариуми, се полагат не един, а няколко пласта грунд с различен състав, но за това – в съответната тема. Ако пък не отглеждате растения, можете да сложите толкова дебел пласт грунд колкото сметнете за нужно – все пак имайте пред вид, че по-големите камъни не бива да опират дъното на аквариума, защото могат да го счупят – те се слагат върху грунда, който действа като “омекотител”.

източник: http://aquariumbg.com/

09.06.16 Красивите рибки Бета

Красивите рибки Бета

Тези риби често са отглеждани по единично, в малки чаши, буркани или вази и при добро хранене изглеждат и се чувстват отлично. Те биха били и чудесно допълнение към един миролюбив аквариум, който не е много дълбок и със слабо...

13.05.14 Соленоводен аквариум

Соленоводен аквариум

Соленоводният аквариум заселен с риби и растения със зашеметяващи шарки в кристално чиста вода осигуряват страхотен декор за всяка стая. В миналото соленоводните аквариуми са били считани като по-трудни за поддръжка от сладководните, но с днешни аквариумни технологии и методи...

12.05.14 Растения в акваиума

Растения в акваиума

Растенията играят важна роля в аквариума, тъй като предлагат сянка и убежище за рибите, а също и храна за тревопасните видове. Добре развиващите се аквариумни растения ще намалят количеството на алги(водорасли) и ще подобрят условията в аквариума чрез абсорбиране на...

14.02.14 Камъни и грунд в аквариума

Камъни и грунд в аквариума

Както на дъното на естествените водоеми, така и на дъното на аквариума, има едно нещо, което се нарича грунд. Той придава естетичен вид на аквариума и в него се засаждат растенията. В реките и езерата грундът представлява смес от пясък, почва,...