Птици

Хранене на вълнисти папагали

При пълноценно хранене този вид папагали могат да доживеят до 15г и повече. В храненето трябва да бъдат включени необходимите вещества и витамини без които е невъзмножно да функционира организма им. Веществата трябва да бъдат балансирани в необходимите пропорции и да отговарят на потребностите на птицата в дадения момент. Вълнистите папагали трябва да се хранят със зърнени смески, зеленчуци, плодове и др. Дневния режим трябва да се състои от не по- малко от 2-3 вида зърна и определен набор от компоненти, осигуряващи необходимите витамини, белтъчени и аминокиселини. В количествено отношение може да се препоръча следния състав на дневната дажба (в грамове) : просо- 12, овес- 6, канарено семе- 3, слънчоглед- 1 и пшеница- 1.

Вълнистите папагали свикват с един вид основна храна и трудно привикват към друга храна. Основния вид храна на тези птици е просото. То трябва да бъде не лющено, тъй като ако е без обвивка, няма да го ядат, защото това е тяхна задача да обелят зърното. Съществуват много видове просо, които се отличават по цвят, големина и форма на зърната: жълто просто, червено, сиво, бяло, сенегалско, алжирско, японско и т.н.

Овесените семена са много важни, защото папагалчетата задоволяват не само своите хранителни нужди, но и едновременно с това заздравяват своите клюнове.

Слънчогледовите семки съдържат голямо количество маслени вещества и за това много папагали ги предпочитат пред останалите зърнени храни. Не бива да се предлагат в големи количества и постоянно, тъй като могат да предизвикат нарушения в обмяната на веществата.

Зелената храна представлява пълноценен хранителен компонент, който задължително трябва да присъства на „трапезата“ на Вълнистите папагали. Представители на тази храна са зелените часто на глухарчето, люцерната, салатата, младите треви и др. Ако давате такъв вид добавка към храната трявба да знаете, че трябва да бъде стерилизирана в гореща вода или мястото от което сте го откъснали да не бъде в близост до пътища или места на които се разхождат кучета и котки, както и от земеделски площи обработвани с хербициди.

Плодовете са от голяма полза за вълнистите папагали, но за съжеление не всички птици ядат плодове. Често, особено през зимата, е добре да се прикрепва към решетката парче морков или ябълка което ще бъде старателно изгризано от птиците.
Най- добрата храна за тях, съдържаща висок процент протеини, е т.нар. яйчена смес. Твърдо сварено яйце трябва да се нареже на ситно като към нея може да се добави настърган морков и малко счукани сухари за да не бъде сместа много влажна. За новородени пиленца е желателно да се дава точно такава смес.
Плодове, които могат да ядат вълнистите папагали: ябълка, банан, ягоди, всички цитросови плодове, грозде, сливи, манго, пъпеш, нектарина, праскова, киви, малина и нар.
Зеленчуци, които могат да ядат вълнистите папагали: листа от цвекло, броколи, морков, краставица, зеле, маруля, ряпа, домати, тиквички, листа от карфиол, спанак и ряпа.
При горещо време и в периода на снасяне употребата на вода от птиците се увеличава. Питейната вода трябва да бъде чиста, безцветна и без миризма. Водата трябва да бъде със стайна температура.
За да бъдат вълнистите папагалчета винаги здрави и весели, тяхната храна трябва да бъде възможно най- разнообразна, но без птиците да се прехранват, дори и с най- любимите им лакомства.


09.06.16 Вълнисто папагалче

Вълнисто папагалче

Вълнистото папагалче е кресливо, енергично и жизнерадостно… и в домашни условия, обикновено се отглежда на двойки. Въпреки че е един от най-малките представители на семейство папагали,той много добре имитира звуци, а при подходящо обучение и с голямо търпение може да...

13.05.14 Избор на клетка за канарчетата

Избор на клетка за канарчетата

Отглеждането на канарче у дома не би трябвало да ви затрудни. То не е взискателно и ако го пускате отвреме-навреме да полети из стаята, дори не е необходимо да купувате голяма клетка. Естествено, свободното му летене крие и някои рискове....

09.05.14 Хранене на канарчетата

Хранене на канарчетата

Най-добрата храна за канарчета се състои от около 80% канарено семе и останалите 20% рапица, коноп, нигер и др. Повечето канарчета не ядат бяло или жълто просо. То не трябва да присъства в диетата им, освен в много малки количества....

29.03.14 Хранене на вълнисти папагали

Хранене на вълнисти папагали

При пълноценно хранене този вид папагали могат да доживеят до 15г и повече. В храненето трябва да бъдат включени необходимите вещества и витамини без които е невъзмножно да функционира организма им. Веществата трябва да бъдат балансирани в необходимите пропорции и...

23.03.14 Няколко начина да предпазите птицата от опасностите в кухнята

Няколко начина да предпазите птицата от опасностите в кухнята

Пернатите ни приятели са свръх чувствителни към това, което се случва във въздуха. Каквото и да вдишат отива много бързо по целите им тела. Тази чувствителност съчетана с малкият им размер, прави особенно опасни за птиците да вдишват изпарения при...

27.02.14 С птица на път!

С птица на път!

Ако планирате да пътувате с птицата си, купете клетката за пътуване няколко седмици по-рано.Това ще даде време на птицата да свикне с нея. Внимавайте – съобразете размерите и с мястото, с което разполагате – в колата, автобуса, самолета и прочие.....