Гризачи

Храна зайче

Приятен микс от сено, зеленчуци, пелети, както и прясна вода ще направи вашия заек здрав и щастлив.

Сено

Прясното сено съставлява основна част от диетата на заека. Възрастните зайци могат да се хранят с трева, овес и сено, докато малките зайци е желателно да се хранят с люцерна. Люцерната не трябва да се дава на възрастни зайци, поради високото съдържание на протеин и захар. Сеното е важно за зайците, защото представлява фибри за тях, необходими за доброто здраве на храносмилателната система и денталната грижа поради непрекъснатия растеж на зъбите.

При избора на сено се уверете, че изглежда и мирише добре. Не използвайте сено, което изглежда кафяво или мухлясало.

Зеленчуци

Разнообразни зеленчуци може да са част от хранителния режим на вашия заек. При избора на зеленчуци търсете нещо свежо и без пестициди. Винаги измивайте зеленчуците внимателно, преди да ги дадете на зайчето. Не давайте листа от стайни растения, защото много от тях са отровни за зайци.

Вашия заек може да се наслади на някои от следните зеленчуци:

Босилек, листа от броколи, моркови, целина, кориандър, детелина, зеле, Глухарче – листа, Копър, Маруля, Мента, Магданоз

Вода

Прясна вода винаги на разположение на вашия заек. Ако имате клетка с бутилка вода е чудесен вариант. Зайците също пият вода от купичка. Ако вашият заек не пие достатъчно вода, може да оставите зеленчуците доста влажни.

Пелети

Храна под формата на пелети, с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на протеин. Високото съдържание на протеин може да доведе до проблеми със затлъстяването и други здравословни проблеми.

Лакомства

Всички обичат лакомства, но за да се осигури здраве на зайчето те трябва да се прилагат от време на време. Не се дават храни с високо съдържание на въглихидрат като хляб, бискивити, макаронени изделия, солети, бисквити, чипс или зърнени култури. Не давайте шоколад тъй като е токсичен за зайци.

Плодовете са подходящи, но отново трябва да са в малки количества, поради съдържанието на захар. За предпочитане са органични плодове. Измивайте добре всички плодове и зеленчуци.

Някои плодове, които радват зайците включват:

Ягоди, малини, банани, ананас, ябълка (без семена).

Илиус зайци

Един много сериозен здравословен проблем на домашните зайци е илиуса, стомашно-чревната непроходимост, като е потенциално смъртоносно състояние, при което храносмилателната система се забавя или спира напълно.

Лошите бактерии се натрупват в червата и освобождават газ, което води до болезнен подуване на корема и дискомфорт на заека, който отказва да се храни и да пие вода. Това допълнително утежнява проблема, защото заекът става дехидратиран.

Затруднена е проходимостта на храносмилателния тракт. Бактериите също така могат да освобождават токсини в храносмилателния тракт, което претоварва черния дроб и може да доведе до влошаване на неговото състояние.

Признаци

Ако вашия заек показва някой от следните симптоми на илиус, е желателно да го закарате на ветеринар, веднага:

- малки или безформени фекалии

- загуба на апетит

- летаргия

Лечение

Ветеринарния лекар ще открие причината за илиуса. Желателно е да се направи ренгенография за да се направи оценка на запушването и наличния газ. Ако ветеринаря е установил, че най-добрия вариант е да се стимулира перисталтиката на червата, то може да се приложе следното:

- лекарства за стимулиране движението в храносмилателната системата

- медикаменти за облекчаване на дискомфорта поради натрупан газ

- антибиотици за борба с вредните бактерии

- сено на разположение

Как да се предпази от илиус

-Желателно е заека да има на разположение сено, което е основна част от дневната диета. Важно е, защото то осигурява необходимите влакнини за храносмилателния тракт и помага за по-добро дентално здраве.

-След преглед от ветеринар може да се открият инфекции или проблеми със зъбите.

-Щастлива здравословна среда, с колкото е възможно по-малко стрес, защото те са склонни към високи нива на стрес.


11.04.17 Топлинен удар на заек

Топлинен удар на заек

Топлиния удар е много опасен за зайците. Те са по податливи на топлинен удар от хората, така, че ако вие чувствате горещините представете си какво чувстват зайчетата. Това са симптомите на топлинен удар при зайците: Зачервени уши Задъхани Летаргия Саливация...

11.04.17 Храна зайче

Храна зайче

Приятен микс от сено, зеленчуци, пелети, както и прясна вода ще направи вашия заек здрав и щастлив. Сено Прясното сено съставлява основна част от диетата на заека. Възрастните зайци могат да се хранят с трева, овес и сено, докато малките...

11.04.17 Груминг за зайчета

Груминг за зайчета

Добре поддържаното зайче е щастливо и здраво зайче. Ето няколко съвета как да се грижете за вашето зайче. Зайче и бани На зайците трябват ли им баня? По принцип отговора е не. Подобно на котките, и зайците са много придирчиви,...

11.04.17 Сено за Зайците: Основа за здравословна диета

Сено за Зайците: Основа за здравословна диета

Най-важната съставка в здравословната диета на зайчето е сено. Прясното сено трябва да бъде предоставено на зайчето по всяко време, така, че да могат да го консумират когато си поискат. Фибри за храносмилането Храносмилателния тракт на зайците е специално пригоден...

09.06.16 Обучение на чинчила

Обучение на чинчила

Можем ли да опитомим това красиво и предпазливо зверче? Можем ли да го научим да се гали и да се държи спокойно извън клетката? Отговорът е „да“, а тайната е проста. Чинчилата се обучава сравнително лесно. Тайната се състои в...

13.05.14 Място за отглеждане на морското свинче

Място за отглеждане на морското свинче

Клетките за морски свинчета могат да бъдат различни модели и от различни материали – дърво, пластмаса или метал. Не трябва животното да е в много малка клетка, размерът и трябва да бъде не по-малко от 30 см х 40 см....