Хранене на възрастното куче

Кучетата започват да показват драстични промени свързани с възрастта, от седмата до дванадесетата година. Пряко свързани проблеми са с метаболизма, имунната система, проблеми с координацията на тялото. Някои от тях са неизбежни, както при нас хората, така и при кучетата.

1. Малките породи кучета живеят по-дълго от големите и не изпитват проблемите с остаряването толкова рано. Важно е да знаете, кога да започнете да храните кучето си с храна за възрастни кученца.

- Малките породи тежат не повече от 10 килограмаи се смятат за възрастни след 7-та година
- Средните породи тежат до 24 килограма и са възрастни след 7-та година
- Големите породи тежат от 25 до 43 килограма и при тях настъпва след 6-та година
- Гигантските породи тежат над 44 до 100 килограма и при тях настъпва след 5-та година

2. Основното в това да храните възрастно куче, е това да поддържате здравето и телесното му тегло, както и да забавите или да предотвратите хронични заболявания.

3. С остаряването на кучето, могат да възникнат проблеми със здравето като:

- влошаване на кожата и козината
- загуба на мускулна маса
- проблеми с храносмилателната система
- артрит
- увеличаване на теглото
- проблеми със зъбите
- намалени способности да се справя с болести и инфекции

4. Важно е да го храните с храни, които съдържат по-малък процент калории, каквито не може да изразходи. Също е важно да се храни с нормален процент протеин, за да поддържа мускулната маса. Намаления процент на мазнините, ще предотврати увеличаване на теглото.

5. Избягвайте диети, които имат намалени нива на протеин. Възрастното куче трябва да се храни с храни, съдържащи нормални нива на усвоим протеин, за да поддържат добра мускулна маса.

6. Добре е да храните с храни, които включват Омега 3 и 6 мастни киселини, които позволяват да поддържате и заздравявате кожата и козината. В противен случай се посъветвайте с ветеринар, да ви предпише витамини, които съдържат тези киселини.

7. Остаряването може да предизвика проблеми с храносмилателната система. Храните за възрастни кучета е хубаво да съдържат фруктоолигозахариди.

Разнообразие от горе-описаните висококачествени храни за кучета в напреднала възраст можете да намерите в нашия онлайн магазин - вижте тук!