FeLV - Котешка левкемияFeLV - Feline Leukemia Virus
FeLV – котешки левкемия вирус или така наречената котешка левкемия е вирусно заболяване, което засяга членовете на семейство котки, включително и домашните му представители.FeLV засяга имунната система на котките, водейки до увеличаване на левкоцитите в кръвния ток и до поразяване на лимфните възли, както и други кръвотворни органи, важни за борбата с инфекциите.

Вирусът на котешката левкемия (FeLV) е широко разпространен и води до различни заболявания, много от които със смъртен изход. Той заедно с котешкия имунодефицитен вирус (FIV) засягат около 44% от цялата котешката популация,в зависимост от географския регион и начина на живот на котките.

В следващите години след създаването и използването на първия тест откриващ вируса се осъзнава реалната опасност от котешката левкемия. Съществуват три подгрупи на вируса на котешката левкемия, означени като А,В и С. Те се характеризират с различна патогенност и имунен отговор от страна на животното. Отделните подгрупи могат да заразят един и същ организъм самостоятелно или в комбинация. Американски автор не на шега нарича този вирус Feline catastrophic virus.

Естествен резервоар на вируса на котешката левкемия са котките без клинични признаци с перзистираща виремия. Такова животно може да разпространява вируса с месеци или години преди да зaболее тежко и да умре.