Алопеция

Алопеция - частична или пълна загуба на козина е често срещано при кучетата

Тя може да е от провокирана от ендокринна, лимфна и имунна система. Алопецията се наблюдава при кучета и котки от всички възрасти, породи, пол и настъпва постепенно или остро.

Симптоми и видове:

Алопецията е забележима, характеризира се с образуване на участъци без козина, които може да са кръгли, разположени симетрично по тялото, придружени с коричка и възпаление около областта. При някой се наблюдава лющене на кожата.

Причини:

Една от причините за алопеция е краста, която се причинява от кърлежи – Demodex. Алопеция може да се получи в резултат на смущения в растежа на космените фоликули, причинено от инфекции, травми, имунна болест или ендокринната система.

Диагноза:

Тежестта на изявената алопеция е от съществено значение. Често се наблюдава зачервяване на кожата. Гъбички като трихофития или бактериална инфекция също може да са причина за липсата на козина. Друга причина може да е склеродермия- състояние на кожата резултат от развитие на съединителна тъкан или скорошно ваксиниране.

Симетрична алопеция – има няколко причини

- прекомерни нива на стероиди, произведени в надбъбречните жлези в тялото на кучето.

- ниски нива на щитовидната жлеза

- повишени или завишени нива на естроген

- ниски нива на тестостерон

Други причини включват бактериални инфекции и тения. Това е придружено със зачервяване на кожата и възпаление.

Лечение:

В зависимост от причината за алопецията.

Обикновено се третира локално с шампоани в комбинация с антибиотично лечение когато е необходимо по преценка на ветеринарен лекар.

Храни съдържащи повече омега 3 и 6 мастни киселини.

Dermosccent е добър избор за стимулиране на растежа, прилагайки локално и в комбинация с хранителни добавки за кожа и козина.

Когато причината е хормонален проблем, се предписват съответните препарати.

Превенция:

Да се избягват факторите причиняващи алопеция.