Анемия

Инфекциозната анемия е заразна болест, причинена от кръвни паразити Mycoplasma haemodeli /Haemobartonella felis/. Този организъм атакува червените кръвни клетки, което води до тяхното унищожаване и развитие на анемия. Заболяването се разпространява чрез контакт със заразена кръв при котешки бой, други наранявания или ухапвания от кръвосмучещи насекоми като бълхи и кърлежи. Котенцата могат да се заразят, но не е ясно дали това става докато са все още в матката или по време на кърмене.

Признаци:

Някои инфектирани котки не показват некакви признаци на заболяване, докато не бъдат подложени на стрес, нараняване. Възстановилите се котки могат да останат носители. Заразените котки често страдат от тежка анемия, която изисква хоспитализация. Котките отказват да се хранят и губят тегло, изпадат в депресия, понякога имат затруднено дишане.

Езика и венците са с избледняла лигавица. Имат повишена телесна температура 40-41 градуса, могат да развият жълтеница в резултат на разрушаването на червените кръвни клетки.