Артрит

Артрит е възпаление на ставите в тялото. Най- често заболяването се наблюдава при големите породи кучета в напреднала възраст. По рядко са засегнати средните и малките породи. Най-често засегнатите стави в организма на кучето са тазобедрената става, лакътната и колянната става.

Симптоми:

- болка

- подуване на ставите

- скованост при движение

- затруднено ходене

- липса на желание за разходка

Диагностика:

Ренгеново изследване, компютърна томография, ядрено магнитен резонанс. Освен това е необходимо да се направят кръвни изследвания, изследвания на синовиалната течност.

Причини:

Възпалението може да има много причини. Може да се дължи на обикновено възпаление или да е на базата на автоимунна реакция (ревматоиден артрит). Протича в остра и хронична форма. Най-често срещания тип на артрит е остеоартроза, която може да се дължи на износване на ставите, нараняване или от нестабилност на ставите, което се случва при разкъсана предна кръстна връзка в коляното. Друга основна причина за възникване на артрита е недостигът на хранителни вещества и нарушения в тяхната обмяна. Наднорменото тегло е също фактор за бързо развитие на заболяването.

Лечение:

В случай, че са настъпили необратими дегенеративни процеси лечението е почти невъзможно. В такъв случай е необходимо да забавите процесите.

- топло място, да не лежи на пода

- по-къси разходки

- лечебни храни съдържаща повече хондроитини и глюкозамини Hill’s J/D , Royal Canin Mobility

- контрола на теглото

- включване на добавки за стави – YU MOVE advance, GAG , Fortiflex, Flexadine advance

- понякога се налага употребата на нестероидни противовъзпалителни средства – Previcox, Carprodyl

Превенция:

Използването на здравословен клас храна с включени всички необходими витамини, минерали и добавки. Naturea, Brit Care, Hill’s, Happy Dog