Астма при котките

Астма – алергично заболяване, характеризиращо се с обратим спазъм на бронхите, което може да доведе до запушване на дихателните пътища и задух. От нея боледуват всички породи котки, но особено често – сиамската котка.

Симптоми: на първо място продължителна кашлица, сънливост, хрипове. При тежко протичане се наблюдава постоянна кашлица с опасни за живота пристъпи. Хроничното протичане най-често довежда до пренатоварване на дясното предсърдие на сърцето и недобро развитие на заболяването – т. нар. белодробно сърце.

Причините за възникването на астма все още не са докрай изяснени, макар че са много вероятните фактори, предизвикващи възпалението на дихателните пътища. Придава се значение и на генетичната обусловеност. За животни с постоянна и продължителна кашлица ветеринарният лекар насочва към ренгеново изследване на бял дроб, ехография на сърце, провеждане на тестове на кръвта.

Хроничният бронхит и бронхиалната астма обикновено прогресират, но рядко настъпва оздравяване. Може да се намали честота на пристъпите, но не и да се отстранят напълно. Добре е да се научим да разпознаваме първите симптоми на пристъпа.

Кортикостероидите са вариант за лечение на заболяването. Назначават се единствено и под контролa на ветеринарен лекар. При адекватното им използване развитието е благоприятно. Антибиотици и други групи лекарства по преценка на лекаря намират своето приложение при лечението.

Състоянието на животното следва да се отчита на профилактични прегледи на всеки три до шест месеца. Ограничавайте физическите натоварвания – игри и т.н.