Атопичен дерматит

Атопичният дерматит е възпалително, хронично кожно заболяване, свързано с алергии. В действителност, това е втората най-честа алергична болест на кожата при кучетата. Тези реакции могат да бъдат предизвикани от обикновено безвредни вещества като трева, домашен прах, както и от други екологични алергени. Кучетата обикновено показват признаци между 3 месец и 6 година. Въпреки, че кучетата по-често заболяват от атопичен дерматит, от него страдат и котки.

Симптоми и видове:

Често симптомите на атопичният дерматит се влошават с времето, защото се влияят от сезоните. При кучетата най-често се засягат:

- уши

- китки

- глезени

- муцуна

- подмишници

- слабини

- около очите

- между пръстите

Признаците, свързани с това заболяване се състоят от сърбеж, драскане, триене и близане, особено около лицето, крачетата и подмишниците.

Причини:

Ранното начало често се свързва с фамилна история на кожни заболявания. Това може да доведе до по-чувствителни животни към алергените:

- Бордови полени /треви, плевели, дървета и т.н./

- Плесенни спори

- Домашен прах

Диагноза:

Вашеият ветеринарен лекар ще иска пълна анамнеза за определяне на основната причина за кожни алергии, включително и физически преглед на кучето, съпътстван със серологично изледване или интрадермално изпитване.