Ваксини при порче

Ваксината е необходима профилактична мярка най-вече за опасните инфекциозни заболявания. Особено много са разпространени четири инфекциозни заболявания, това са чумата, хепатит, лептоспироза, парвовирусен ентерит. Протичането на заболяването е много тежко, изхода може да бъде летален. За това ваксинирането против тези заболявания е желателно. Понякога се среща бяс, тази смъртоносна болест е опасна не само за пора, но и за човека. Стопаните трябва да помнят: нито една ваксина не дава 100% гаранция, че вашия пор няма да се разболее. Ефекта от ваксината зависи не само от качеството на самия препарат, но и от състоянието на здравето в момента на ваксината. Всеки отслабен организъм може да предизвика инхибиране на имунната система и ваксината няма да доведе до желания резултат. За това първото условие- ваксина се прави само на здраво животно.

За това преди да отидете на ветеринар за ваксина си спомнете кога е бил болен пора, кога е проведена профилактика за паразити(препоръчва се прочистването от паразити да се прави една седмица преди ваксината).Ако вашия пор е прекарал някое сериозно заболяване, не трябва да се ваксинира веднага след заболяването. Организма му е слаб и ваксината може да предизвика усложнение.

Ваксината на домашния пор за всички заболявания, освен бяс може да се направи след 2 месеца (ваксина за бяс се препоръчва да се направи след 6 месец).В тази възраст пора може да бъде възприемчив към инфекции, и организма му вече е в състояние да изработи активен имунитет, на тази възраст все още се запазва майчиния имунитет. Тогава първата ваксина може да не даде желания резултат, ваксината трябва да се повтори след 2 седмици. След това ваксина се прави 1 път в годината.

Необходими мерки след ваксина-карантина. По време на карантината внимателно наблюдавайте за промени в здравето му. При всеки симптом звънете на лекар, усложненията са два вида: остра алергична реакция, която се проявява час след ваксината, проява на заболяване при условие, че преди ваксината заболяването е преминало в латентно състояние. Не купувайте ваксина сами, както всеки медикамент са важни условията на съхранение и транспортиране, а това е невъзможно да проверите.

По желание на стопанина може да се направи ваксина против останалите заболявания, консултирайте се с ветеринаря си, какви ваксини предстои да направите на вашия пор.