Възпитание на котката

Котките не трябва да се възпитават чрез наказания. Те категорично отказват да се подчиняват на грубата сила и нямат нищо против да се приспособят към доброто отношение. Котката трябва постоянно да усеща, че е любимка и към нея се отнасят добри при всякакви обстоятелства. Ето и 6 трика, които биха ви помогнали с възпитанието на котката:

1. Никога не прилагайте насилие

Този принцип е разпространен под названието „да му завреш носа в локвата”. Никога не правете това! Нещастното животно изпада в смут и от страх може отново да направи локвичка на неподходящо място. Котката не трябва да се бие дори с навит вестник или с някакъв друг лек и мек предмет, защото следващия път като ви види ще бяга от вас.

Ако котката не се държи както трябва, например качила се е на масата, естествено е, че не трябва да мълчите и да я гледате с мила усмивка. Просто я свалете, кажете решително „Не!” и това е напълно достатъчно, за да разбере забраната. Ако започне да драска, изсъскайте й по котешки и тя безгрешно ще разбере че постъпката й е непозволена.

2. На „местопрестъплението”

Ако белята вече е направена и е минало известно време, няма смисъл да наказвате котката след това. Тя няма да може да разбере какво е причинило недоволството на стопанина. Така тя ще стане неуверена в себе си, няма да знае с какво не е угодила и е възможно да стане нечистоплътна или да драска.

3. Хвалете я колкото може по-често

Похвалата носи положителен резултат, ако котката я получи непосредствено след извършената от нея добра постъпка. Във всеки случай похвалата не би навредила. При мотивираното поощрение – похвала и награда – може да се сдобиете с невероятни успехи при възпитаването на котката.

За съжаление много стопани забравят да похвалят любимката си при използването на определеното за тоалетна място, ако е наточила ноктите си на специалната дъска, а не на мебелите, спала е на своята постелка, хапнала си е добре или се е държала спокойно в колата. Ако искате да научите котката си на някои по-особени навици, следвайте само пътя на похвалата и поощрението. Не обръщайте внимание на грешките. Този модел на възпитание не действа в отношение с простъпките. Например ако котката редовно разорава лехите с цветя, тя не би реагирала на похвалата ви ако веднъж не го е направила.

4. Бъдете последователни

За хората изключението на правилата е нещо нормално, но при котките това води до недоумение. Ако котката се съмнява в нещо, а изключението на правилата за нея е достатъчен повод да се съмнява в правилното си поведение, то тя ще действа по свое усмотрение, а това съвсем не би се харесало на стопанина й.

5. Запазете дистанция

Ако не успеете да отучите котката от нежеланото й поведение с викове „Не!” или нещо подобно, позволено е да използвате метода на сплашването. В момента на извършване на „престъплението” животното може да бъде стреснато с рязко и гръмко еднократно ръкопляскане или пронизително изсвирване. Но тя в никакъв случай не трябва да види или разбере, че стопанинът й е източникът на този шум. Преди прилагането на този метод трябва добре да сте се скрили.

6. Търпение, време, нерви

Ако искате да превъзпитате котката си, да я научите на нещо или да я отучите да се страхува, трябва да се запасите с търпение. Не я припирайте, хвалете я всеки път щом прояви смелост, не обръщайте внимание на неуспехите й и никога не показвайте, че й се сърдите. Запасете се с време и търпение и не се ядосвайте.

източник: http://bestfellows.com/