Гана по кучета

Ганата е инфекциозно заболяване, засягащо червата, вътрешните органи и нервната система. Благодарение на качествените ваксини, гана се среща много рядко. Но заболяването си остава коварно и трудно предсказуемо. Най-често и тежко заболяването понасят породите: немска овчарка, пудел, източно-сибирска лайка, коли, пекинез, бултериер, стафордширски териер, шелти. Освен кучетата от заболяването страдат: лисици, вълци, чакали, порове, самур. Кученцата и старите животни боледуват от гана по-често от възрастните. Заради широкото разпространение сред дивите животни заболяването е получило и названието чума на месоядните.Заболяването се среща по всяко време на годината, но по-често в ранна пролет и късна есен.

Симптоми и признаци:

Симптомите зависят от стадия на заболяването. В първите дни животното е депресирано, телесната температура се повишава до 40-41С и повече. След няколко дни се появяват слизести секрети от носа и очите. Клепачите са подути. Секретите могат да пресъхват, да се слепват клепачите и да затварят ноздрите.

На третия-петия ден температурата се понижава до 39,5-40 С. Възниква втрисане(кучето трепери, лежи свито на кълбо). След няколко дни дишането се учестява, става хрипливо. Появяват се кашлица и кихане. Носа изсъхва, на него се появяват дълбоки бразди. В продължение на няколко дни се появяват повръщане и диария. Кучето отказва храна и вода. В бъдеще се появяват гърчове, паралич на лапите. На вътрешната повърхност на лапите се появява обрив.

Причини и протичане на заболяването:

Заболяването се причинява от вирус, подобен на причинителя на шарката при човека( Morbillivirus сем. Paramyxoviridae).

Заболяването може да протича свръхостро, остро, подостро, хронично, типично и атипично.

Ако животното има висока естествена резистентност, заболяването преминава в доброкачествено протичане, и кучетата постепенно оздравяват. При понижена естествена резистентност, ако не се провежда лечение, острите катарални възпаления на лигавиците и другите обвивки нарастват, причиняват дълбоки патологични промени в организма, и заболяването преминава в следващия стадий на клинично развитие. Именно в този стадии, в зависимост от вирулетността на причинителя и неговата локализация, индивидуална, имунологична и възрастова реактивност на организма, а също наличието на описаните асоциирани и вторични инфекции, се наблюдават нови "вторични" клинични признаци на заболяването- засягат се бъбреците,нервната система,кожата,храносмилателната система.

Диагноза:

Многообразните форми на проява често затрудняват диагностиката. Тя се установява въз основа на епизоотологичните данни, клиничните признаци, резултатите от лабораторните изследвания, патологоанатомичните промени, характерни за това заболяване.

Лечение:

Не провеждайте самостоятелно лечение на заболяването!

Терапията на болните кучета при гана, както и при много други инфекциозни заболявания, е най-ефективна в ранните стадий. Тъй като чумата на месоядните е полиситемно заболяване, засягащо много важни физиологически системи в организма, трябва да се провежда научно обосновано индивидуално комплексно лечение на болните животни.

Особено внимание се обръща на диетичното хранене. Препоръчва се в този период да давате на кучето ситно нарязани парчета месо или кайма, говежд черен дроб, оризова отвара, сухари, извара. В диетата на кучето винаги трябва да присъстват витамини, особено от група В. Трябва редовно да проветрявате помещението, а кучето да разхождате в изолиран двор.

Профилактика:

Към профилактичните мерки се отнася и отглеждането на кучето в чистота, изтриване на лапите след разходка, периодична смяна и изпиране на постелката. Доброто, пълноценно хранене също е залог за по-малък риск от заразяване с вирусно заболяване.

Единственият ефективен метод да предпазите своя любимец от това страшно заболяване- това е своевременната ваксинация на кученцата. На кученцата се прави серия ваксини, а на възрастното куче ежегодно, не по-късно от датата на предишната ваксина, иначе с възрастта нараства риска от заразяване с чума. За повишаване на съпротивляемостта на организма срещу различни инфекции по-голямо внимание се отделя на правилното отглеждане на кучето, разходките, пълноценното хранене.