Грижа за кучето през зимата

Зимата води до допълнителни грижи за любимците ви.

Много е важно да не оставяте кучето навън за дълъг период от време. Ако живее навън, уверете се че има уютен подслон. Хубаво е да следите температурата на кучето. Студените повърхности може да причинят измръзване на лапите, по-често при малките породи/кученца, използвайте обувки за лапите или по-кратки разходки. Ушите също са изложени на опасност от измръзване.

Бъдете внимателни, когато извеждате или играете с кучето близо до замръзнали езера и реки.

Груминга през зимата не е за пренебрегване.

Трябва добре да се подстригва, дотолкова колкото козината добре да изолира студа. Към късокосместите породи се препоръчва обличането яке или пуловер. На дългокосместите се подкъсяват лапичките и около гъбичките под тях, за да може да се почиства по-лесно снега и калта. Винаги подсушавайте кучето след разходка и отделяйте особено внимание към лапите и пространството около тях.

Хранете кучето си с допълнително количество калории, ако излизате интензивно или е работещо куче с висока дневна активност.Увеличенит калории са нужни, за да може да се регулира телесната температурата през зимния период.

Никога не оставяйте кучето само в колата, изгорелите газове от включения двигател може да застрашат живота му.Ако двигателя е изключен може да причини замръзване.

Кучетата не могат да говорят, когато са болни. От изключителна важност, е да наблюдавате поведението им ежедневно.

Антифриза е често срещан по това време и е отровен за животните.

Солта, която разхвърлят по улиците да не се образува лед също е вредна за лапите им. Всеки път проверявайте и измивайте обилно.

Добавяйте винаги прясна вода, кучетата се дехидратират еднакво, както през лятото така и през зимата.

Никога не оставяйте печка, котлон или средство което излъчва пламък включено с куче без надзор.

Избягвайте светеща или стъклена коледна украса, освен ако не сте убедени че е напълно обезопасена и няма да нарани вашия любимец. Алкохола, както и шоколада не са полезни за тях, независимо дали са в малко количество.