Грижи за морското свинче

Погрижете се да премахвате ежедневно замърсената постелка, изпражненията и остарялата храна от клетката. Почиствайте клетката напълно веднъж седмично, като сменята постелката напълно и изчиствате дъното на клетката с топла вода. Бъдете сигурни, че всичко е сухо, преди да добавите новата постелка.

Знаете ли, че зъбите морски свинчета растат непрекъснато, точно като тези на другите гризачи ? Ето защо е важно да се осигури на вашето нещо, което да гризе по всяко време. Клонове и клонки от нетретирани дървета биха свършили рабора, както и всяко малко парче дърво, което не е било третирано с химикали.

Много важно е да приучите вашето морско свинче да свикне с вас и да бъде държано в ръце. Започнете с даването им на малки лакомства. Когато свикнат с това, ще можете да внимателно да вземете свинчето, като с едната ръка го държите отдолу, а с другата по гърба.

След като го приучите на това и имате “опитомено” морско свиче, можете да ги пускате в малка стая или затворено пространство, за да могат да се раздвижват допълнително всеки ден. Трябва да се проверите внимателно помещението за всички отвори , от които морските свинчета могат да избягат, да се изгубят или в крайна сметка да се наранят. Тези животни трябва да бъдат наблюдавани, когато са пуснати на свобода, защото ще поискат да дъвчат всичко по пътя си -включително и електрическите кабели.

Морските свинчета се грижат много внимателно за външния си вид, но честото ресане ще запази козината им чиста и ще премахне всякаква мъртва козина. Дългокосместите морски свинчета трябва да се решат всеки ден, за да се предотврати заплитане и образуването на възли от козина.