Груминг грижи за котката

Във вътрешния ъгъл на окото могат да се натрупат замърсявания. Те трябва да се почистват внимателно с марля, навлажнена с разтвор, специално предназначен за такива цели. Очите на котката не трябва да сълзят, а от носа не трябва да изтичат секрети.

За добрата устна и зъбна хигиена е от съществено значение ежедневното почистване на зъбите, което възпрепятства образуването на зъбен камък. За котките има пасти за зъби с отличен вкус, които могат да бъдат нанесени върху зъбите с помощта на специална четка или сгъната марля. Във всички случаи зъбите на котката трябва да се проверяват внимателно и редовно. Всеки 2 от 3 котки са засегнати от проблеми със зъбите и венците. В този случай може да бъде предложена суха храна, която да има специални съставки и функции, които да подпомагат устната хигиена. Тя ефективно допринася за ограничаване на образуването на зъбен камък чрез ефекта на механично почистване, който гранулите оказват върху зъбите, и чрез специфичните активни съставки, които улавят калция в слюнката и не му позволяват да се отложи под формата на зъбен камък.

В ушите не трябва да попадат чужди тела. При необходимост, те могат да се отстранят с марля или памук, навлажнени със специален разтвор. Не трябва да се използват клечки за уши.

Затъпяването на ноктите на котката в никакъв случай не означава осакатяване. Точно обратното, то ви дава предимството да намалите броя на евентуалните одрасквания или повреди на мебелите от котка, живееща в затворени помещения. За да го направите лесно и ако котката се съпротивлява, трябва да я завиете в хавлиена кърпа, от която се подават главата и съответният крак. С помощта на клещи за нокти или специални ножици, просто трябва да натиснете внимателно върху последната фаланга, за да извадите ноктите един по един. Трябва да внимавате да отрязвате само прозрачната част на нокътя, без да засягате розовата част, която ще пусне кръв, и да не забравяте за петите пръсти на предните крайници!

Младата котка, която се представя на фелиноложки изложби, е свикнала да бъде почиствана, тъй като козината й трябва да е безупречна, когато попадне в ръцете на съдията. При възрастната котка, дори и вече да не посещава шампионати по красота, ритуалът на къпането може да бъде продължен при условие, че използвате специален шампоан, затопляте добре стаята, поставяте постелка против плъзгане в няколко сантиметра вода и постепенно да мокрите котката преди да нанесете шампоана. Обилното изплакване трябва да е последвано от внимателно изтриване с хавлиена кърпа, като котката трябва да бъде държана на топло, докато козината й изсъхне. Но някои котки никога не свикват с къпането. Ако е необходимо, има пудри без миризма, подобни на сухите шампоани и които след нанасянето им се отстраняват чрез разресване.

При всяка промяна във външния вид или поведението котката трябва веднага да бъде заведена на ветеринарен лекар.