Груминг за зайчета

Добре поддържаното зайче е щастливо и здраво зайче. Ето няколко съвета как да се грижете за вашето зайче.

Зайче и бани

На зайците трябват ли им баня? По принцип отговора е не. Подобно на котките, и зайците са много придирчиви, когато става въпрос за лична хигиена. Те прекарват голяма част от деня си в груминг процедури. Баните не само са излишни за зайците, те могат да са в действителност доста травмиращи. Повечето зайци , също както котките мразят водата и опита за баня може да доведе до излишен стрес и сърдечни атаки.

В някои случаи, когато заека има зацапвания около опашката и задните част на тялото, може да се наложи баня. При такива зацапвания е желателно да се почисти заека, задължително. Важно е също така да се посочи, че условията на живот на заек трябва винаги да се поддържат в чисти, сухи и добре вентилирани помещения. Уверете се, че постелката в клетката е чиста.

Миенето на заек

Зайците от различни породи сменят козината си, като ще останете учудени, колко голямо количество козина може да пада от такова малко животно. Отстраняването на излишната козина е от значение за благосъстоянието на заека. Когато заека погълне голямо количество козина може да се развият сериозни проблеми с храносмилането, които да доведат до илиус ( стаза на стомашно-чревния тракт).

Използвайте четка за цялостно оформяне.

Подрязване на заешки нокти

В дивата природа зайците копаят обширни лабиринти. Техните нокти растат бързо, за да поемат това бързо износване. В нашите домове зайците не могат да изтъркат ноктите си достатъчно бързо ( въпреки, че копаят по пода и мебелите). Това е причина, ноктите да се изрязват регулярно.

Постелката на заека е важна за предотвратяване на болки в краката на заек

Краката на заека се различават от тези при кучето и котето. При зайците краката са покрити с козина и имат мазоли по петите. За да не се развива възпаление на ставите ( раздразнена, възпалена кожа по краката) е необходимо да осигурите мека постелка.

Зайците обичат да почиват на одеяла. Важно е да се уверите, че в жилищната площ, е чиста и суха през цялото време. Влагата може допълнително да влоши болките в колената и да доведе до инфекция.

Задължително режете ноктите на заека, защото зайците с дълги нокти са склонни да прехвърлят тежестта им обратно върху петите си.

Сено за здрави зъби

За да осигурите добро дентално здраве, зайците трябва да приемат неограничено количество по всяко време, прясно сено. Дъвченето на сеното през целия ден помага да запазите зъбите на зайчето равномерно износени. Това помага за предотвратяването на образуване на остри върхове в зъбите си. Моларните линии могат да предизвикат болка на заека, която може да доведе до храносмилателни проблеми.

Ако вашият заек страда от резец захапка, където горната и долните зъби не се подреждат правилно, се консултирайте с ветеринар.