Груминг на кучета с гладка козина

Различните типове козина изискват различни манипулации, така че да се осигурят възможно най-добрите грижи за вашето куче. За тази цел първо, трябва да се определи какъв тип козина има. Следвайки тези конкретни описания на всеки тип козина и изискванията за оформяне за всеки един от тях, вие успешно ще се справяте с основната поддръжка на домашния ви любимец. В допълнение, кучета с определени физически характеристики (кожни гънки, клепнали уши, стоматологични проблеми и т.н.), ще се нуждаят от специално внимание, така че, преди да започнете груминга, трябва да вземете под внимание по-специфичните характеристики на вашето куче.

Кучета с гладка козина – Басет Хаунд, Гончета, Бостън териер, Боксер, Булдог, Далматинец, Дог, Хрътка, Лабрадор Ретривър, Миниатюрен пинчер, Ротвайлер, Мопс, Ваймаранер.

Козината е гладка и блестяща. Кучетата с гладка козина изглеждат почти като покрити с кожа, а не с космена покривка.
Стопаните на гладко космести кучета не е необходимо да отделят много време в грижа за външния вид на своя домашен любимец. Това е така, защото гладко косместите кучета се грумират лесно. Те изискват основно четка и време за баня.

Гладко косместите кучета не трябва да се сресват всеки ден, достатъчно е да го правите 2, 3 пъти месечно. В допълнение сресването на кучето помага да се запази омазняването на козината равномерно разпределено, козината да е без сплитания и мръсотия, а това е и чудесен начин да се сближите с него. От своя страна, домашният ви любимец ще се наслади както на масажирането с четката, така и на удоволствието да прекара време с вас.

Основният инструмент необходим за оформяне на гладка козина е четка. Когато започнете да го къпете следвайте посоката на растеж на косъма. Стартирайте от главата назад към опашката, като се използва достатъчно натиск, за да се стимулира кожата. Бъдете особено внимателни, когато миете корема и долната страна на гладко косместите кучета.
Това са основните насоки, които може да следвате за ежедневния груминг на вашия любимец.