Груминг на среднокосмести кучета

Различните типове козина изискват различни манипулации, така че да се осигурят възможно най-добрите грижи за вашето куче. За тази цел първо, трябва да се определи какъв тип козина има. Следвайки тези конкретни описания на всеки тип козина и изискванията за оформяне за всеки един от тях, вие успешно ще се справяте с основната поддръжка на домашния ви любимец. В допълнение, кучета с определени физически характеристики (кожни гънки, клепнали  уши, стоматологични проблеми и т.н.), ще се нуждаят от специално внимание, така че, преди да започнете груминга, трябва да вземете под внимание по-специфичните характеристики на вашето куче.

При средно косместите козини косъма е по-дълъг от 2.5 см, но все още изглежда доста къс. Ето някои примери за средно космести породи: Акита, Австралийска овчарка, Бордер Коли, Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, Немска овчарка, Голдън Ретривър, Корги, Сан Бернар, Сибирско Хъски, Бретон шпаньол, Пиринейско Планинско Куче.

Породите със средно косместа козина също са относително лесни за груминг, тъй като техните палта не са изключително мръсни. Някои средно космести породи се нуждаят от подстригване на врата, ушите, лицето, или краката , но като цяло, едно добро седмично изчеткване и месечен груминг са достатъчни.

Част от месечния груминг на кучето включва изкъпване и изсушаване. Можете да му позволите да изсъхне на въздух, да го подсушите с подходяща кърпа или със сешоар. След като то е сухо , използвайте машинка за подстригване или ножица за да оформите очертанията на космената покривка. Никога не подстригвайте дълго време , без да отстъпите назад и да погледнете работата си! Средно косместите не изискват често и обемно подстригване, така че ако правите процедурите веднъж месечно, вашето куче винаги ще бъде в добра кондиция.