Демодекоза

Демодекозата е възпалително заболяване, причинено от кърлежи /Demodex/. Когато броят на акарите, обитаващи космените фоликули и кожата стане прекомерен, може да доведе до увреждания на кожата, генетични заболявания, проблем с имунната система и алопеция /косопад/. Тежестта на заболяването зависи от вида на кърлежа обитаващ тялото.

Симптоми и видове:

Крастата може да е локализирана и да обхваща определени части от тялото, или генерализирана – засяга цялото тяло. Ако е локализирана, симптомите обикновено са по-леки, с увреждания настъпили в зоните с петна, особено по лицето и краката. Ако е генерализирана, симптомите ще бъдат по-широко разпространени. Тези симптоми включват алопеция, еритема /зачервяване на кожата/.

Причини:

Точната причина за това заболяване не е изяснена, някои учени смятат, че се появява на база спад в имунната система. Три вида акари са идентифицирани като причинител на краста. Докато начина на предаване не е известен за два от тях, то се знае, че един вид, Demodex canis, обитава фоликулите на кожата и козината, и може да се предава от майка на новородено по време на кърменето.

Диагноза:

За да се намери и диагностицира краста се правят остъргвания от повърхностния слой на кожата.

Лечение:

Лечението е доста продължително, като в България има няколко вида препарати, които се прилагат по схема. Освен това стопанина е длъжен да подобри храната и обстановката в която живее животното. Всички храни съдържащи омега 3 и омега 6 мастни киселини са препоръчителни: Naturea Atlantica, Brit Care Salmon, Happy Dog Karibic. Назначават се витамини и хранителни добавки, които повишават съпротивителните сили на кожата и на самият организъм - Фермактив, Biotin Forte, Vitamintabletten V25, Cat-Vitamin Tabs, Мултиканевит, Dermoscent Essential 6 Spot On, Advocate, Stronghold. Хранителна добавка стимулираща имунитета VetoMune (Vetexpert).