Дирофилариоза

Дирофилариозата е широко разпространено заболяване в световен мащаб и представлява паразитоза на пулмоналните артерии и дясното предсърдие и камера на сърцето на кучето, котката, вълка, видрата, лисицата и понякога на човека.

Причинител: най-често паразитът Dirofilaria immitis. Мъжките екземпляри достигат до около 18 см дължина, а женските – 30 см. По-рядко се установява Dirofilaria repens.

Разпространява се от комари, в които се развиват ранните ларвни стадии

От резервоарния гостоприемник (заразено куче, коте и т.н.) чрез кръвосмучене комарът поема ларвите на паразита. В него те претърпяват няколко метаморфози и при следващо кръвосмучене комарът заразява животното.

Цикълът на развитие е около 100 дни – това е времето, през което ларвите се превръщат във възрастен паразит, който се „загнездва“ в пулмоналните артерии и сърцето.

Най-често заболяват кучета, живеещи в близост до водоизточници, по дворове, ловни и служебни. За разпространението благоприятстват влагата и високите летни температури.

Най-общо казано клиничните признаци на заболяването са бърза уморяемост, задух, кашлица, може да се появят отоци по тялото.

За съжаление паразитозата трудно се диагностицира, обикновено късно, когато животните покажат признаци на сърдечна недостатъчност. Лечението е опасно и често е с летален край.