Дирофилариоза (червеи в сърцето) при кучета

 

Дирофилариозата е широко разпространено заболяване в световен мащаб и представлява паразитоза на пулмоналните артерии и дясното предсърдие и камера на сърцето на кучето, котката, вълка, видрата, лисицата и понякога на човека.

Причинител: най-често паразитът Dirofilaria immitis. Мъжките екземпляри достигат до около 18 см дължина, а женските – 30 см. По-рядко се установява Dirofilaria repens.

Разпространява се от комари, в които се развиват ранните ларвни стадии

От резервоарния гостоприемник (заразено куче, коте и т.н.) чрез кръвосмучене комарът поема ларвите на паразита. В него те претърпяват няколко метаморфози и при следващо кръвосмучене комарът заразява животното.

Цикълът на развитие е около 100 дни – това е времето, през което ларвите се превръщат във възрастен паразит, който се „загнездва“ в пулмоналните артерии и сърцето.

Най-често заболяват кучета, живеещи в близост до водоизточници, по дворове, ловни и служебни. За разпространението благоприятстват влагата и високите летни температури.

Клинични признаци:

Много кучета с дирофилариоза са асимптоматични. Видимо болните животни се уморяват лесно, отслабват, развиват задух (особено след физическо натоварване), кашлят (често с кръв в изхрачения секрет). Кашлицата е типичен клиничен признак. В някои случаи отделни паразити могат да предизвикат емболия на артерии в мозъка, окото и други органи, което води до тяхното заболяване. Може да се наблюдава асцит, хепатомегалия, иктерус, чернодробна и бъбречна дисфункция.

Видове и прогноза:

Данните от клиничните и параклиничните изследвания се използват за класифициране тежестта на заболяването в четири степени.

При I-ва и II -ра степен - добра прогноза при адекватно лечение.

При III-та степен – съмнителна, въпреки лечението.

При IV -та степен - 100% смъртност без хирургическо лечение. След евентуална хирургическа намеса, прогнозата е както при III-та степен.

Диагноза:

Специфични диагностични тестове

Тестове за наличието микрофиларии в кръвта

Серологични тестове на Anigen - Rapid Canine Heartworm Ag 2.0 Test Kit Бързите диагнистични тестове са с 99 % ефективност и 100 % чувствителност.

Изследване по PCR (polymerase chain reaction)-

Рентгенографски

Лечение:

Преди започване на лечението се препоръчва да се направят: - рентгенови снимки на гръден кош ; кръвни изследвания които да включват минимум кръвна картина, урея, креатинин, общ белтък; изследване на урина, включващо поне белтъци в урината и седимент.

При лечение на Dirofilaria immitis се използват адултицидни препарати, които унищожават възрастните паразити. Лекарствените средства, които се използват в България са Thiacetarsamide (Caparsolate) и Melarsomine (Immiticide).Според последния на доклад на American Heartworm Society, непрекъснатото ежемесечно прилагане на профилактични дози Ivermectin е високоефективно за унищожаване на ларви III - V степен както и младите до 7месечна възраст сърдечни паразити. За да се прояви адултицидния ефект на Ivermectin обикновено е необходимо ежемесечно приложение в продължение на 1 година или повече.

Превенция:

Два са ключовите момента към профилактиката на това заболяване:

1. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА РЕПЕЛЕНТНИ (ОТБЛЪСКАВАЩИ ) ПРЕПАРАТИ ЗА ВЪНШНИ ПАРАЗИТИ- Frontline Tri-Act, Vectra 3DNexgard Spectra

2. ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПРЕПАРАТИ ГАРАНТИРАЩИ УБИВАНЕТО НА МИКРОФИЛАРИИТЕ В НАЧАЛЕН СТАДИЙ ПРЕДИ ТЕ ДА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ ВЪВ ВЪЗРАСТНИ ФОРМИ. НА ПАЗАРА ТЕЗИ ПРОДУКТИ СЕ ПРЕДЛАГАТ САМОСТОЯТЕЛНО ИЛИ В КОМБИНАЦИЯ С ДРУГИ ПРОТИВОПАРАЗИТНИ ПРЕПАРАТИ.