Ерлихиоза при кучетата

Моноцитната ерлихиоза при кучето (МЕК) е кърлежо-преносимо заболяване, причиняващо се от рикетсията Еhrlichia canis.

Източник на инфекцията при МЕК са кучетата прекарващи явна или скрита форма на болестта. Заразяването се реализира трансмисивно - чрез посредничество на кърлежи. Основния преносител на E.canis е кафявият кучешки кърлеж Rhipicephalus sanguineus.Заразяване на преносителя става по време на неговия жизнен цикъл - във фаза ларва или нимфа, когато той смуче кръв от заразено куче.

Познати се три групи ерлихии:

1. E. canis - паразитират в цитоплазмата на клетките циркулиращи в левкоцитите, E. ewingii - причиняват гранулоцитарна ерлихиоза, а E. chaffeensis служат за причина на латентна или субклинична форма на ерлихиоза при кучето.

2.E. equi и E. phagocytophilia.

3.E. risticii и E. sennetsu, E. platys — все още неизучен вид ерлихии, които причиняват инфекциозна циклична тромбоцитопения, тъй като паразитират в тромбоцитите.

Последните изследвания свидетелстват за наличието на други видове ерлихии, които могат да заразят кучето.

Протичане на болестта:

Rhipicephalus sanguineus (кафяв кърлеж)- пренася заболяването чрез слюнката, инкубационния период е 1-3 седмици.

Заболяването има три стадия:

1.Остър стадий - ерлихиите се разпространяват от местата на внедряване на акара в далака, черния дроб и лимфните възли (което води до увеличение на органите- органомегалия);

2.Скрит стадий - външните признаци стават по-незабележими, усилва се производството на антитела; тромбоцитопенията става устойчива.

3. Хроничен стадий - нарушава се работата на костния мозък (намалява производството на тромбоцити и еритроцити); в костния мозък започва натрупване на плазмени клетки.

Ерлихиозата е мултисистемно заболяване и засяга веднага няколко системи в организма, което свидетелства за неговата тежест и опасност.

Характерни признаци на заболяването:

- Склонност към кръвотечение и кръвоизливи

- Лимфаденопатия (увеличен размер на лимфните възли);

- Спленомегалия (увеличение на далака)

- ЦНС, очите и белите дробове рядко се засягат от васкулит.

Лабораторна диагноза:

- Серологичното тестване.

- Имунологичния тест.

- Реакциите на полиеразна верижна реакция са по-чувствителни, отколкото имунологичния тест, но тези тестове все още не са на разположение за практика.

- Аспирация на костен мозък.

Лечение на ерлихиоза:

В тежки случаи е необходимо стационарно лечение. Важно е първичната стабилизация при кръвозагуба (анемия) и склонността към кръвотечения заради недостиг на тромбоцити. При дехидратация балансираните електролитни разтвори в количества в зависимост от състоянието на пациента.

Активността трябва да бъде ограничена, особено при анемия за намаляване на натоварването предимно на сърдечно-съдовата система.

Лекарствени препарати:

- Доксициклин

- Имидокарб дипропионат

- Глюкокортикоиди

Профилактика:

- Ежемесечно външно и вътрешно обезпаразитяване на вашите любимци(Drontal,Cestal, Frontline Tri-Act, Vectra 3D, Nexgard Spectra)

- Стриктно почистшане на местата им за живеене

- Не разхождайте вашите любимци след залез и преди изгрев слънце

- Не посещавайте заблатени водоеми

- Следете космената покривка за закрепени кърлежи

- Избягвайте контактите с бездомни кучета и котки