Заболявания на очите на котките

Очните болести се съпровождат от редица признаци и симптоми, най-сериозният от които е болката. Ако е с болезнено око, на котката веднага трябва да се окаже квалифицирана ветеринарна помощ.

Появата на секреция помага да се открие причината за проблема. Бистрата секреция, която не е съпроводена с болка, е знак за смущение в слъзния механизъм. Всяка секреция, която се придружава от болка в окото, е признак за засягане на роговицата или вътрешното око. При жилаво, лепкаво или подобно на гной секретиране, придружено от зачервяване на окото, се предполага, че котката страда от конюнктивит.
Признаците за болка са сълзене, кривогледство и чувствителност при лек натиск и към светлина. Обикновено причините за очна болка са нараняване на роговицата или заболяване на вътрешното око.

Ако от вътрешния ъгъл на окото излиза непрозрачна или белезникава мембрана, става дума за изпаднал трети клепач.

Загубата на бистрота или на прозрачност на окото показва разстройства на вътрешното око (кератит, глаукома, увеит). Когато цялото око е непрозрачно, може да се допусне, че е сляпо, но невинаги е така.

Твърдо или меко око. Измененията в налягането и в твърдостта на очната ябълка се причиняват от смущения във вътрешното око. Възможно е зениците да се фиксират и да загубят способността си да се свиват и да се разширяват. Твърдото око с разширена зеница е показател за глаукома, а мекото око с тясна зеница – за увеит.
Възпаление на клепачите. подуване, покриване с люспи и кори, сърбеж и опадане на косми по клепачите.

Други признаци, обозначаващи наличие на очно заболяване на вашия любимец, са изпъкнало или хлътнало око, както и неадекватни очни движения.