Затлъстяване

Затлъстяването е често срещано нарушение свързано предимно с храненето на животните. Изразява се в прекомерното натрупване на на телесни мазнини и свързаните с това здравословни проблеми. Затлъстяването се наблюдава при 20-30% от домашно отглежданите кучета и котки.

Фактори на затлъстяването:

Обездвижването е основния рисков фактор. Риска се увеличава с възрастта, а също и след кастрация. Има породи, които са предразположени към затлъстяването – Лабрадор, Керн териер, Кокер шпаниол, Шелти, Басет, Бигъл, Коли. При котките по-предразположени са нечистопородните животни. Женските кучета и котараците по-често затлъстяват.

За кучетата най-рискова е храната, която остава от нашата трапеза. Много често стопаните нямат познания относно храненето и несъзнателно стават причина за затлъстяване на любимците си. Чувствайки любимеца като част от семейството никога не му отказват любимата храна или лакомства. Често поощряване с храни, който са вкусни и калорични също може да се окаже причината.

Стопаните трябва да са наясно, затлъстяването е опасно и води до различни заболявания и по-кратка продължителност на живота.

Диагноза и лечение:

Контрола на наднорменото тегло включва

- Намаляване на висококалоричните храни и хранене с храни богати на сурови влакнини. - R/D, I/D Low Fat, Fibre, Weigh/Diabetic control от лечебните храни.

- Не се допуска хранене с други храни или лакомства