Зъбена плака

Плаката е мек налеп от бактерии, калций и фосфор, който се образува от слюнката, храната и твърдата вода. Обикновено плаката е натрупва около венците, но може да се натрупа и на други места, особено места, които животното трудно почиства с език. Възрастта и индивидуалната особеност ( някой индивиди са по склонни към формиране от други) са също фактори за образуване на плака. Плаката се отстранява с редовно и внимателно почистване на зъбите.

Симптоми:

Плаката може да причини гингивит ( възпаление на венците), периодонтални заболявания (възпаление на венеца, което води до разрушаване на зъбния корен и достигане на процеса до челюстната кост), възпаление на лигавицата на небцето (стоматит) и дори туморен растеж в устната кухина. Бактериите, които се ползват като среда за развитие се поглъщат постоянно и могат да увредят други части от тялото, чрез попадане в кръвния ток.

Диагностика:

Жълт налеп около венците

Причини:

- храненето с мека храна, защото тя не осигурява механично триене на зъбите. В случаи, че не използвате суха храна, отделяйте повече грижа за денталната хигиена на вашия домашен любимец

- някой са склонни към натрупване

Лечение:

Почистване със средства предизвикващи механично триене- четка за зъби, напръстник в съчетание с паста или гел. Храна с тази насоченост Dental Royal Canin, T/D Hill’s . Лакомства – Veggie Dent (Virbac) , Naturea Dental Snack

Превенция:

Изключване на мократа храна от менюто и включване на суха. Използване на дентални продукти – вода за уста VetAquaDent (Virbac), Dental pet spray, Dental Max, DentalPet паста.