Избор на клетка за птицата

При толкова огромно разнообразие от птици, и богат избор на видове клетки, да изберем подходящ вид и размер клетка може да се окаже трудна задача. Трябва са изберем безопасна, удобна за обслужване и максимално комфортна за птицата клетка.

Много важен фактор е размера на клетката. Сред подходящите за птицата, изберете най-голямата която можете да си позволите, за да и осигурите максимално жизнено пространство.

Предлагат се клетки с различни форма. Цилиндричните обикновено са твърде малки, освен това птиците се чувстват донякъде несигурни в цилиндрична клетка.

При малките птички дължината на клетката е по-важна от височината. Те често летят в клетката, за да си осигурят движение, затова максималната и ширина им осигурява пространство за по-удобен полет.

За големи птици, например големи папагали са подходящи високи клетки - в тях птицата обича да се катери. Добре е клетката да е достатъчно широка за да може птицата да разпери крила, да се опъне, а също да и е удобно да си играе.

Когато избирате клетка, съобразете се с разстоянието между пръчките. Разстоянието между пръчките е важно - ако не е подходящо подбрано, е възможно крилото, главата, крачето или клюна на птицата да се заклещи между пръчките, а това може да се окаже фатално.

Папагалите се нуждаят от клетка с хоризонтално разположени пръти на решетката, за да могат да се катерят по страните и.

За птици които не се катерят - като финки, гълъби или канарчета няма значение накъде са ориентирани решетките на клетката.

Препоръчително е да купите качествена маркова клетка за птицата си. Добре направената професионална клетка от висококачествени материали, може да бъде доста скъпа, но си струва допълнителния разход, защото е не само несравнимо по-безопасна, но ще издържи по-дълга употреба от евтините предложения.

Изберете за птицата си клетка изработена от безопасни нетоксични материали - неръждаема стомана или прахово боядисана стомана. Те са много по-безопасни и изглеждат по-добре от евтините алтернативни продукти.

Материалът и разстоянието между пръчките не са единствените фактори, свързани със сигурността на клетката.

Крилете, главата, клюна или краката на птицата могат да се заплетат (закачат) и в други части на клетката. Избягвайте сложни дизайнерски решения, като допълнителни вратички с резета или други части, които могат да се превърнат в потенциален капан за птичката.

Високото ниво на олово и цинк също могат да се окажат проблем - особено при старите боядисани клетки. Избягвайте клетки, изработени от галванизирана тел, съдържаща цинк. Всеки остър ръб в клетката е опасен.

Клетката трябва да е лесна за поддържане и чистене. Например клетка с изтеглящи се долни табли е лесна за почистване, а широките врати на клетката улесняват сервизния достъп до вътрешността. От изключително значение е да се поддържа здравословна хигиенична среда за птиците, така че предпочетете клетка която е лесна за чистене.

Уверете се че можете лесно да сменяте храната и поилката, без да се налага да отваряте основната врата. Клетки, направени от неръждаема стомана обикновено са по-лесни за поддържане, поради голямата устойчивост на материала.

Накратко - изборът на подходяща клетка е важен, но си струва да отделите време и да дадете повече пари, за да изберете клетка, която ще осигури на птицата здравословен живот, сигурност и удобство, а на вас ще спести проблеми и усилия.