Как да научим котката да ползва котешка тоалетна

Всеки, който отглежда коте се е сблъскал с този проблем. Интересно, как тези толкова мили и любеовилни домашни любимци могат да вгорчат живота на собствениците си, когато стане въпрос за приучването им към хигиенни навици.
За да протече успешно процедурата по обучението, поставете котешката тоалетна на някое усамотено и безопасно място. Това може да бъде някой ъгъл, където котето да се чувства сигурно и спокойно. Това е много важно условие, защото, в противен случай вашият мил домашен любимец просто няма да се възползва от тази възможност.

Едно от най-важните условия е също, котешката тоалетна да бъде винаги на разположение, тоест котето да има постоянен достъп до нея. Поставете кутията на избраното място и когато забележите, че тя вече е привлякла интереса на вашия домашен любимец, постарайте се да не вдигате шум, за да му предоставите възможност да я изучи на спокойствие.
Ако не искате да се възползвате от готовите котешки тоалетни, тогава може да пригодите за тази цел някаква друга кутия. Нека обаче тя не е метална, защото металът се окислява и отделя неприятна за котето миризма. Дървената кутия или картонената също не са много подходящи. Дървото попива миризмите, а картонът не може да се измие. Най-добрият избор си остава пластмасата.

След като котето се е нахранило, изчакайте известно време и после се помъчете да го привикате до кутията. Важно е обаче това да не става насилствено. Повикайте котето нежно, не правете резки движения, не вдигайте излишен шум. Котките са изключително чувствителни същества, освен това инстинктите им са доста силни и след като котето охотно влезе в кутията, то непременно ще се досети как може да я използва. Важно е в този момент да се отдръпнете и да го оставите с впечатление, че не му обръщате никакво внимание. Нека се почувства в пълна безопасност и ще видите, че в крайна сметка то ще направи това, което очаквате от него.

След като делото е извършено, непременно похвалете вашия домашен любимец. Може да го вземете в скута си и да го погалите, за да му покажете, че одобрявате постъпката му. След това кутията трябва да бъде заредена с чист пясък, но оставете вътре малко парцалче, напоено с част от котешката урина, за да направите изграждането на навика по-лесен.
Разбира се, винаги има риск вторият опит да бъде неуспешен. В този случай, огледайте още веднъж котешката тоалетна. Може би по някакъв начин тя е неудобна за вашия домашен любимец. Вижте дали котето лесно влиза и излиза от нея, въобще, огледайте за възможни причини то да не желае да я използва по предназначение.

Ако има някакви недостатъци, отстранете ги. В случай, че всичко е в ред, просто се заредете с повече търпение. В никакъв случай не упражнявайте насилие върху котето. Не му крещете, не го удряйте! Това само ще направи мисията ви невъзможна. Просто повторете гореописаната процедура колкото пъти е необходимо. Ако сте постоянни и търпеливи, вашето коте съвсем скоро ще добие правилните хигиенни навици.