Кастриране на порче

Вие трябва да сте готови че в момента на полово съзряване и при мъжките и при женските поведението се променя ,появяват се полови инстинкти. Настъпва период на еструс .

Фретките имат няколко физиологични особености:

Мъжки :
Мъжките съзряват около 7-8 месец. Самеца започва да маркира територията ,оставяйки петна върху мебелите ,килимите и т.н. с неприятна миризма. Появява се неприятна миризма и от мъжкия. Фретката може да стане агресивна и непослушна, в 90 % от случаите фретките престават да влизат в клетката .Външния вид на разгонения самец се променя, кожата става жълта ,мазна,неприятна на допир(да не говорим за миризмата),опашката често линее.

Женски:
Половото съзряване на женските става около 6-7 месец. Женските фретки принадлежат към група наречена "провокира овулация".Това се изразява в това, че овулацията не настъпва през определен период от време и половия цикъл не е завършен. Когато е в еструс женската не може да излезе от него, докато не се осъществи полов акт. При мъжките еструса не свършва, няма край.

Продължителния еструс се отразява неблагоприятно на здравето на животните. При женските в резултат на продължително високо ниво на естроген се появява намаляване нивото на кръвните клетки ,както и прекратяване на тяхното оползотворяване.Развива се анемия. Използването на хормонални контрацептиви както за мъжките, така и за женските не винаги е ефективно и е вредно за здравето на животните. Веднъж за винаги проблема на половото съзряване се решава с кастрация.