Контактен /алергичен/ дерматит

Контактия дерматит може да е причинен от алергия или може да означава, че вашия любимец е докоснал нещо, което е раздразнило кожата му, като например сокът от отровен бръшлян. Трудно е да се разграничат формите, защото симптомите са сходни. Някои кучета получават реактивен дерматит от лекарства, шампоани, химични съединения или различни растения. Повишен риск към това заболяване се наблюдава при:

- Немски овчарки, Френски Пудели, Фокс Териер, Шотландски Териер, Голдън Ретривъри.

Симптоми и видове:

Поява на обриви и/или подутини на кожата влязла в контакт с дразнителя.

Причини:

Фактори и/или вещества предизвикващи реакция:

- Растения, хербициди, торове, каучук, кожа, бетон, метал, килими, сапуни, средства за пране, восъци, чувствителност към слънчева светлина, хранителни отравяния, ухапвания от насекоми, бактериална и гъбична инфекция, противопаразитни каишки, прах, акари и други.

Диагноза и лечение:

Първо трябва да бъде открит причинителя, като се прави оглед на обкръжаващата среда на животното. Симптомите не се лекуват до уточняване на причинителя, за да не се задълбочи проблема. За лечение се използват локални антибиотични кремове. Местното или орално приложение на кортикостероиди и разтвори за кожа /Екзематин С/ помага за намаляване на сърбежа и на възпалението, но с тях не се лекува проблемът.  Хранителни добавки - /Megaderm, Opticoat, Cat-Vitamin tabs, Vitamintabletten V25, Biotin Forte, Мултиканевит/,Dermoscent Essential 6 Spot On