Конюктивит при кучета и котки

Кучетата както и котките, могат да бъдат засегнати от конюнктивит- възпаление на тъканите около вътрешността на клепачите и бялата част на очите.

Причините включват :

  • Дразнители във въздуха, като цигарен дим, прах и парфюми
  • Заболявания, които засягат цялото тяло, като котешки херпес вирус, котешки имунодефицитен вирус ( FIV ), гана
  • Сухо око (сух кератоконюнктивит, състояние характеризиращо се с недостатъчно производство на сълзи)
  • Ентропия ( ръбовете на клепачите са завити навътре, а понякога космите върху клепачите предизвикат дразнене )
  • Травма на окото, като например удар

Симптоми

Клиничните признаци при конюнктивита варират в зависимост от тежестта на възпалението . Признаците включват:

  • Сълзене от очите (може да бъде гной, водниста или като слуз )
  • Подуване на клепачите
  • Червените " кръвясали очи "
  • Кривогледство
  • Триенето на очите с лапа или в други предмети, като мебели или пода

При тежката форма може да възникне, постоянно увреждане на роговицата

Конюнктивит се диагностицира след преглед от ветеринарен лекар. По време на прегледа се търси чуждо тяло, рани или други причини за конюктивита.В някои случаи имаме основно заболяване, като например котка с инфекция на горните дихателни пътища може да има хрема, кихане и треска в допълнение към конюктивит.При преглед на очите на кучето или котето, ветеринарните лекари използват флуоресцеин. Флуоресцина е багрило, което флуоресцира ( свети ) под синя светлина. Ако повърхността на роговицата е непокътната, боята няма да се придържа към окото. В случаи на драскотина, язва, или рана на роговицата, боята се придържа към дефекта и може да покаже на вашия ветеринарен лекар къде и колко сериозна е травмата. Оцветяването с флуоресцин не е болезнено и може да даде ценна информация за състоянието на очите на вашия домашен любимец .
Когато има съмнение за сухо око ( сух кератоконюнктивит ) се прави тест за да се определи количеството произведени сълзи.
По същия начин, ако има съмнение за системни заболявания (като FIV ) , се препоръчват кръвни тестове или други диагностични тестове.

Засегнати породи

Всяко куче или котка може да развие конюнктивит .

Лечение

Повечето случаи на конюнктивит се лекуват с капки или мехлеми приложени локално върху очите. Ако конюнктивита е свързан със заболяване на горните дихателни пътища, са препоръчителни антибиотици или други лекарствени средства. В повечето случаи, само след няколко дни лечение окото започва да изглежда значително по-добре. Въпреки това, всички лекарства трябва да се прилагат, както е указано -за целия курс на лечение.
Ако конюнктивита е свързан с ентропия, хирург може да препоръча да се коригира деформирания клепач.

Превенция

Намаляване на дразнителите във въздуха като цигарения дим е добра превенция за конюктивит, а също така наблюдение на домашните любимци по време на игра, за да се намали риска от травма на окото, редовното ваксиниране на домашните любимци срещу заболявания като котешки херпес вирус и гана може да намали вероятността от развитие на конюнктивит.