Котешки имунодефицитен вирус

FIV означава Котешки имунодефицитен вирус (Feline Immunodeficiency Virus) и е общоприето название на заболяването, което предизвиква този вирус. Вирусът уврежда имунната система на котките, което води до серия от вторични инфекции, които биха могли да се окажат фатални.

Той е подобен на друг вирус, FeLV (Feline Leukemia Virus), като и двата агента атакуват имунната система и предизвикват сходни симптоми. Въпреки това те са различни вируси - инфекциите с FeLV и FIV нямат връзка помежду си.

Сега е напълно доказано, че FIV не е заразен за хората, както и HIV не е заразен за котките. Това се видово-специфични вируси, което се потвърждава от факта, че много FIV позитивни котки водят безпроблемен и комфортен живот със своите собственици в продължение на много години.

Кой е изложен на риск?

FIV се предава основно чрез директно котешко ухапване. То преобладава сред котките, които са изложени на риск да влязат в различни кървави схватки за територия, плячка, и др. и които получават случайни, но чести прободни и разкъсни рани. При некастрираните мъжки, на които се дава възможност да скитат на свобода, съществува голям риск да бъдат въвлечени в различни схватки и борби за територии, плячка, женски, поради което рискът е най-голям.

Прекият контакт между котки и дори споделяне на обща хранилка и поилка, както и място за раждане и отглеждане на малките, не са обичаен начин за предаване и разпространение на инфекцията. В някои случаи FIV позитивните котки прекарват продължително и щастливо съжителство с FIV негативни котки в домакинства с многобройни котешки семейства. Така или иначе винаги съществува риск от предаване на инфекцията от една котка на друга чрез ухапване.

Симптоми

Дни, а понякога и седмици след първоначалната инфекция котката се разболява, проявявайки различни симптоми, включващи треска, увиличени лимфни възли, както и понижен брой на белите кръвни клетки. След преминаване на този епизод котката видимо се възстановява, но фактически остава FIV позитивна за останалата част от живота си.

Понеже FIV атакува имунната система, FIV позитивните котки са по-слабо устойчиви на заболявания. Тези котки биха могли да преживеят различни болестни състояния, често засягащи устата, венците, стомашно-чревния тракт, респираторната система, пикочо-половата система. Те често страдат от необясними пристъпи на треска и загуба на тегло.

Симптомите са подобни на демонстрираните от FeLV позитивни котки, тъй като и двете заболявания поразяват имунната система. Диагнозата може да бъде поставена чрез FIV тест, при който кръвта на котката се изследва за наличие на FIV антитела.

Тестът може да даде и фалшиви резултати, особено при малки котенца или когато заболяването е в много ранен или много късен стадий на развитие. Провеждане на друг лабораторен FIV тест, както и проучване на медицинската история на котката помагат на ветеринарния лекар да постави окончателната диагноза.

Лечение

За нещастие няма специфично лечение срещу самия вирус. Освен това FIV позитивната котка би могла да не покаже задължително вторични симптоми на заболяване. Някои котки биха могли да живеят безпроблемно в продължение на години след първоначалната инфекция. Вирусът отслабва имунната защита на котката срещу заболявания, но не я елиминира напълно.

За да поддържате своята FIV позитивна котка в добро здраве, би трябвало да сведете до минимум риска от вторични заболявания и да помагате на имунната система да функционира нормално.

По-долу са изброени основните правила за предпазване на FIV позитивни котки от заболявания. Някои от тях са в сила за всички котки, но са от решаващо значение за отглеждането на здрава FIV котка:

* По възможност отглеждайте котката като единствена в домакинството. Здравите котки често са носители на различни микроорганизми, които имунната им система не позволява да предизвикат заболяване, но FIV позитивната котка може да се инфектира и разболее сериозно, дори фатално.

* Не позволявайте на котката да се скита безконтролно на открито.

* Осигурявайте на вашата котка най-добрата възможна храна.

* Пазете своята котка чиста от външни и вътрешни паразити. Те често отслабват организма чрез отнемане на жизнено важни хранителни вещества и могат да бъдат преносители на различни заболявания.

* Не хранете своята котка с несварено (сурово) месо или риба. То може да съдържа паразити и потенциално опасни микроорганизми.

* Старайте се да поддържате свободна от стрес атмосфера за вашата котка, както и да я обграждате постоянно с любов и внимание.