Красивите рибки Бета

Тези риби често са отглеждани по единично, в малки чаши, буркани или вази и при добро хранене изглеждат и се чувстват отлично. Те биха били и чудесно допълнение към един миролюбив аквариум, който не е много дълбок и със слабо движение на водата в него. Бетите не обичат присъствието на по-енергични и бързи риби. Могат да съжителстват добре с тетри, гупи, молинезии и хелери.

Присъствието на две мъжки риби от вида Бети ще предизвика жестоки битки между тях, но те не атакуват другите видове в аквариума. Мъжките индивиди притежават дълги перки и са пълно оцветени. Женските Бети имат също ярки цветове, но рядко имат пищната красота на мъжкия.

В диви условия бетите живеят в блата в топлия и влажен климат на Тайланд и Малайзия. Липсата на достатъчно кислород в тези води е предизвикала анатомична промяна, довела до появата на специфичен нов орган, с който освен с хрилете си от водата, бетите усвояват кислорода и от въздуха. Ето защо те трябва да имат лесен достъп до повърхността на аквариума, и ето защо оцеляват добре в малки и плитки водни пространства. Това ги прави лесни за гледане, а красотата им - много обичани.

Богатството на цветовете и пищността на опашките на днешните Бети са постигнати за повече от 100 години селекция, но резултатът наистина е великолепен.