Куче и бебе у дома

Ако ви предстои да доведете бебето вкъщи, а имате домашен любимец, ние ще ви помогнем с няколко съвета. Първата среща между бебето и кучето би преминала съвсем гладко, ако спазвате следните условия:
Когато пристигнете у дома с бебето, нека един от вас държи бебето, а друг да посрещне кучето.
• Не правете внезапни движения, които могат да предизвикат скокове от страна на кучето. Не повишавайте тон.
• Наредете на кучето да седне, спокойно му кажете "Здравей!", докоснете го и му говорете спокойно. Дайте му възможност да ви подуши добре, за да усети миризмата на бебето от ръцете и дрехите ви. Важно е вие да сте спокойни, за да остане спокоен и вашият домашен любимец.
• Скоро вниманието на кучето ще се фокусира върху бебето. В този момент домашният любимец не бива да бъде оставен свободен, задължително трябва някой да го държи на каишка, за да бъдат предотвратени неприятни инциденти.
• В момента в който кучето подскочи към бебето, кажете спокойно "Не!" и отново му наредете да седне. Ако е необходимо, рязко издърпайте каишката за да покажете, че заповедта трябва да бъде безусловно изпълнена.
• Когато кучето се успокои, то вероятно ще иска да помирише бебето по-добре, дори да го оближе, както и да прецени възможностите за евентуална игра с него. Разрешете му да прояви нежни ласки, след което го похвалете. По този начин то ще усети вашето отношение и ще разбере, че към новия член на семейството трябва да се отнася внимателно.
Съжителството на бебе и куче ще премине добре, само ако вие контролирате успешно ситуацията. Обучението трябва да продължава ежедневно. Скоро кучето ще се адаптира към новите условия. То трябва да се научи да общува с детето търпеливо, въпреки, че инстиктите му ще го карат постоянно да търси игра и забавление. Възрастните хора са по-скучни за кучетата и те обожават контактите си с деца. Галете често вашия домашен любимец и насърчавайте нежното му отношение към бебето. Скоро бебето ще започне да пълзи из къщата и вие трябва да сте подготвени за това, какво можете да очаквате от неизбежните игри и закачки между детето и кучето.