Къпане на кучето

Ветеринарните лекари и други специалисти, препоръчват да къпете кучето си поне веднъж на всеки три месеца. Вашите кучета могат да изискват по-често къпане, особено ако те прекарват повече време в двора или извън него. Шампоаните трябва да бъдат специализирани за употреба върху кучета, за да се избегне раздразнение на кожата.

Следвайте тези прости стъпки, за успешно къпане:

1. Преди къпане, срешете вашето куче за да премахнете мъртвите косми.
2. Използвайте гумена подложка за ваната за да предпазите кучето от подхлъзване и напълнете ваната (не повече от 4 – 5 пръста) с хладка вода .
3. Ако ваната е снабдена с ръчен душ може да го използвате за да намокрите обилно цялата козина- от главата до опашката. 4. Не насочвайте душът директно към ушите, носа или очите.
5. Разнесете пяната от шампоана по цялата козина.
6. Обилно изплакнете шампоана като внимавате отново с ушите, очите и носа.
7. Добре е да проверите ушите на кучето си за миризма или замърсяване. Използвайте специални разтвори и памучен тампон за почистване на уши. Не поставяйте памук в канала. Достатъчно би било да почистите основно ушната мида.
8. Използвайте голяма кърпа и, ако е необходимо, сешоар за да изсушите вашето куче. Много кучета искат веднага след баня да се натъркат в трева или кал. Не допускайте това да се случи, за да не се налага повтаряне на процедурата.
9. Много кучета не са спокойни по време на баня, особено малки кученца. Присъщо за малките кученца е да хапят, докато ги сресват и къпят. Играчките и лакомствата може да помогнат да пренасочите вниманието им по време на процедурата.