Лаймска болест (Борелиоза) при кучетатa

Лаймската болест, наричана още Борелиоза, е едно от най-опасните и разпространени бактериално инфекциозни болести в света. Причинява се от бактерия, която принадлежи към групата на Borrelia burgdorferi. Лаймската болест спада към групата на трансмитивните заболявания, които се предават на хора и животни. Кърлежите и кръвосмучещите насекоми са основните приносители на болестта и я предават на хора и животни, в т.ч. кучета чрез ухапване. Лаймската болест при кучета протича тежко и води до усложнения. Може да причини възпаление на ставите, придружено с апатия и липса на апетит. Има и по-сериозни случаи на усложнения (които се срещат рядко), включващи увреждане на бъбреците, проблеми със сърцето и нервната система. Може да се стигне и до смущения в сърдечния ритъм. Лятото и есента се определят като периодите с най-висок риск от предаване на заразата, тъй като тогава кърлежите и вредните насекоми са най-активни.

Възпаление на бъбреците вследствие на Лаймска болест се наблюдава най-вече при породите Лабрадор ретривър, Голдън ретривър и Бернски зененхунд.

Според проучвания младите кучета се оказват повече предразположени към Лаймска болест отколкото възрастните.

Симптоми:

При повечето кучета, болни от Лаймска болест, се наблюдава апатия, летаргия, ниска активност, накуцване, което може да прерасне във възпаление на ставите. При някои породи се наблюдава временна куцота на един или два крака, която може да продължи 3-4 дни или седмици.

Други кучета развиват бъбречни проблеми-появяват се повръщане, диария, загуба на апетит, загуба на тегло, прекомерно уриниране и жажда.

Диагноза:

За диагностициране на болестта са необходими точни анамнестични данни,лабораторно,бактериологично и серологично изследване.

Днес широко приложение намират и т.нар. бързи тестове,който в повечето случай са комбинирани освен за Лаймска болест и за други опасни векторни заболявания.

Лечение:

Когато кучето получи диагноза "Лаймска болест" веднага се назначава амбулаторно лечение. Има няколко вида антибиотици, които се прилагат по преценка на лекаря-доксициклин,цефтриаксон,амоксицилин,еритромицин и пеницилин G. Това, което стопанинът може да направи, за да помогне на домашния любимец, е да го държи на топло и сухо място и да контролира физическата му активност докато клиничното състояние се подобри. Ветеринарят назначава специална диета за кучето, която стопаните трябва да спазва.

Профилактика:

За да се предпази кучето си от Лаймска болест е най-добре да бъдат ограничени посещенията му в гористи местности през лятно-есенния сезон, защото там има най-много кърлежи. Разхождайте кучето в паркове и градинки, където има табели, че е пръскано срещу комари, кърлежи и други вредни насекоми. Периодично оглеждайте кожата на кучето за наличие на подутини, оттоци или обриви. Следете за промени в поведението на кучето.