Лакомства за чинчилата

Диетата на чинчилата в дивата природа е доста скучна и еднообразна и тяхната храносмилателна система не е привикнала на разнообразие и може лесно да бъде нарушен баланса й. Човешко желание е да „глезите” чинчилата си с лакомства , но  това може да причини повече злини отколкото добрини в случая.

Ето безопасните лакомства които може да си позволите :

- Чинчилите обичат сушени плодове от шипка (източник на витамин Ц),  листа от глухарче – за предпочитане сухи, пълнозърнест овес , клончета от дърво (но не иглолистно , например липа , върба , топола , ябълка). Препоръчва се клонките да се измият добре , после да се сварят ( за дезинфекция )  и след това да се изпекат, за да са съвсем сухи .

Чинчилите нямат възможност да храносмилат захарите , затова не се дават лакомства като стафиди , изсушени банани и други сухи плодове защото те са много богати на естествени захари. Пресните плодове и зеленчуци също не са добра идея, защото могат да причинят диария и подуване.

Не забравяйте че лакомствата трябва да се дават рядко и в малки количества.

Клончетата приготвени по описания начин са идеалното лакомство , особено ако искате да „глезите” чинчилата си няколко пъти на ден с нещо вкусно за нея.

Чинчилите гризат постоянно и  правят това с всичко , което е около тях. Това не е защото обичат да разрушават , а защото техните зъби никога не спират да растат и само дъвчейки неща като дърво например, им помага да ги изтриват достатъчно, за да се чувстват добре и комфортно.

В клетката могат да бъдат оставени играчки за забавление на любопитните гризачи-дървени блокчета, дървени клони са подходящи за гризане. Може да се използват и дървените играчки предназначени за големите породи папагали и зайчета.Не са подходящи играчки направени от дребни части или от пластмаса.

Във времето прекарано извън клетката чинчилата винаги трябва да е под наблюдение,заради способността си да гриза дърво, гума, пластмаса, текстил.