Лептоспироза при кучета

Лептоспирозата при кучето се смята за една от най-разпространените болести. Особено тежко се понася от породите като: мастино неаполитано, булмастиф, английски булдог, френски булдог, боксер, болонка, блъдхаунд, басет-хаунд.

От лептоспироза боледуват всички бозайници, в това число и човека.Боледуват кучетата от всички възрасти, но младите кучета и кученцата са по-възприемчиви, и при тях заболяването протича по-тежко, отколкото при възрастните. Източник на патогенните лептоспири могат да бъдат както домашните, така и дивите животни. Отделящите се от организма, болните животни и микробоносителите на лептоспирите заразяват водата, храната, почвата, постелката и др., чрез тях се заразяват здравите животни. Лептоспирите проникват в организма на кучето и човека чрез повредените участъци кожа(драскотини, порязвания, рани, ухапвания), лигавиците на устата и носната кухина, очите, половите пътища и стомашно-чревния тракт.

Симптоми и признаци:

Лептоспирозата при кучето протича мълниеносно, остро, подостро и хронично. Заболяването може да се прояви с характерни симптоми (типично) и атипично (мълниеносна и хронична форма). Инкубационният период се колебае от 3 до 20 дни.

Остро протичане на заболяването-характеризирасе с треска (39,5- 41,5 С), с внезапен отказ на животното от храна, депресия, летаргия и слабост.

Към края на трескавия период(обикновено след 2-10 дни) се появява рязко пожълтяване на кожата, конюктивите, склерата, лигавиците на устата и влагалището. Уринирането е затруднено, урината се отделя на малки порции, има вишнев или кафяв цвят. Перкусията в лумбалната област причинява болка, животното извива гръб, понякога стене или ръмжи.

При бременните женски има аборти, предимно във втората половина. Косменото покритие е разрошено, с голям слой пърхот. След няколко дни от началото на заболяването на лигавиците на венците, езика, бузите, а също кожата на гърба, ушите, шията, опашката, устните и други места се появяват малки некротични участъци. Некрозата води до образуването на язви, ерозия и кървене.

Диагноза:

Поставя се чрез провеждането на микроскопско, бактериологично, серологично и хистологично изследване с оглед на епизоотологичните, епидемиологичните, клиничните и паталого-анатомичните данни. Много зависи от опитността и квалификацията на ветеринарния лекар.

Причини:

- намален имунитет;

- грешки в храненето и отглеждането на кучето.

Лечение:

Стопанинът на животното трябва да се обърне към ветеринарен лекар, а не да се опитва да лекува сам животното. Болните животни се изолират и лекуват с прилагането на специфична и симптоматична терапия.

Витаминотерапията се прилага с цел активизация на обменните процеси, нормализиране и подобряване на работата на вътрешните органи и системи на организма, активизация на защитните реакции.

Важно звено в лечението на куче, болно от лептоспироза, е диетотерапията. Прилагат се различни диетични режими в зависимост от състоянието на кучето. На всички животни се назначава щадящ режим на хранене с приложение на висококачествена храна, препоръчва се хранене на малки порции, но често. При изразени симптоми на поражение на стомашно-чревния тракт се назначава режим на пълно гладуване за един ден без ограничение на течностите с постепенно преминаване към полугладна, а след това към щадяща диета.

Профилактика:

-вaкcинaция

-дa нe ce дoпycкa кyчeтo бeзкoнтpoлнo дa изяждa плъxoвe, мишки и дpyги диви живoтни

-дa ce избягвaт кoнтaкти cъc cвoбoднo движeщи ce кyчeтa и c кyчeтa, кoитo нe ca вaкcиниpaни и нe ca кoнтpoлиpaни oт вeтepинapнoмeдицинcкитe opгaни

-пpи нeблaгoпpиятнa eпизooтичнa oбcтaнoвкa и пpи дoкaзaн или възмoжeн кoнтaкт c бoлни oт Лeптocпиpoзa живoтни дa ce пpeдпpиeмaт нeoбxoдимитe мepки, включитeлнo и пpoфилaктичнo тpeтиpaнe