Лош дъх при кучетата

Всички сме усещали лошия дъх на някое куче, известен също като халитоза. Той е резултат от натрупване на бактерии в устата, белите дробове или червата. Упорития лош дъх може да показва, че кучето ви има нужда от стоматологична помощ или че нещо не е наред в стомашно-чревния тракт, черния дроб или бъбреците .

Какво причинява лошия дъх?

Най-често лошия дъх се дължи на зъбни заболявания или заболяване на венците, а някои кучета - специално малките, са особено податливи на зъбна плака и зъбен камък . Въпреки това, упорития лош дъх също може да е свързан с по-големи медицински проблеми в устната кухина , дихателните пътища , стомашно-чревния тракт или органи.

Когато е време да посетите вашия ветеринар?

Ако дъха на вашето куче има лоша миризма, моля консултирайте се с вашия ветеринарен лекар.
Следните случаи може да сигнализира за медицински проблеми, които се нуждаят от незабавно лечение:
- Необичайно сладко или плодов дъх може да означава, диабет, особено ако кучето ви пие повече вода и уринира по-често от обикновено.
- Лошия дъх, който мирише на урина може да е признак на заболяване на бъбреците .
- Необичайната зловонна миризма придружена от повръщане, липса на апетит и жълтеникава роговицата и/или венците може да е сигнал за проблем с черния дроб.

Как се лекува лошия дъх?

Ако зъбния камък е причина, може да се изисква професионално почистване на зъбния камък.
Ако това е въпрос на диета, може да се наложи да промените храната на кучето си.
Ако причината е проблеми на стомашно-чревния таркт, черния дроб, бъбреците или белите дробове, моля консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за стъпките, които трябва да предприеме.

Как да се предпазя моето куче от лош дъх?

Много хора предполагат , че лош дъх при кучета , особено в определена възраст се приема за нормално, но това не е така. Посещавайте редовно ветеринарения си лекар за да се уверите, че вашия домашен любимец все още няма проблем, който да причинява лошия дъх.

- Хранете кучето с висококачествена и лесена за възприемане храна.
- Мийте зъбите на вашето куче редовно, по възможност всеки ден. ( Моля, не забравяйте да използвате паста за зъби, специализирани за кучета, защото човешката паста за зъби може да разстрои стомаха на кучето ви . )
- Осигурете твърди, безопасни за дъвчене играчки, които позволяват на кучето да си почиства зъбите при естествения процес на дъвчене

- Давайте на вашето куче лакомства подобряващи дъхът му.

По-долу може да разгледате продуктите, които могат да ви помогнат да поддържате устната кухина в отлично здраве.