Място за живеене за хамстерите

Хамстерите обичат да правят дупки, затова е хубаво да разполагат с постелка, дебела-3-4 см. Добре е да се сменя всяка седмица, като обикновенно хамстерие използват единия ъгъл на клеткта за тоалетна и там постелката трябва да се сменя по-често.
За настилка се ползват непреработени дървени стърготини.  Те не бива да са много фини, за да не попадат в очите и носа на хамстера.
За съндъчетата за риене не трябва да се ползва пясът събран отвън понеже може да зарази вашият любимец.

Клетката на хамстера трябва да е поне 47 х 47 см и 15 см висока. Най-добри са клетките с твърда основа. Има три вида клетки, които се използват при хамстери: от стоманена мрежа, стъкло или пластмаса. Клетката от стоманена мрежа позволява на хамстера да използва мрежата като уред, по който да се катери. Стъклените клетки се почистват лесно, но нямат почти никаква вентилация. Пластмасовите обикновено се продават с много играчки за хамстерите, което ги прави трудни за почистване, а и в тях вентилацията не е оптимална. Има и клетки на два етажа, които са подходящи както за едно животно така и за повече.
При обзавеждането на клетката първото нещо, което трябва да поставите е къщичка за сън. В зоомагазините има различни модели готови къщички. По- добре е да си вземете такава с повдигащ се покрив особено ако смятате да развъждате любимците си.
Подходящи за храна са тежките съдове коите не могат да бъдат преобърнати. Те трябва да се почистват лесно. Съдовете за вода представляват специални готови поилки, които можете да откриете в зоомагазините.
Хамстерите обичат де си играят и затова трябва да им осигурите катерушки, играчки или колела за бягане. Те са важни и за поддържането на здравето им. Катерушка може да се направи и в домашни условия от клони.
В зоомагазините може да се намерят съндъчета за риене. Това е едно от най-любимите занимания на хамстерите.
Важно е клетката да се разположи на място където няма пряко слънце и не става течение. Тя не бива да се поставя и близо до отоплителни уреди, които да изсушават прекалено въздуха. Тъй като хамстерите спят през деня тяхната клетка не бива да е близо до телевизор който постоянно ще работи. Това може да доведе до раздразнение и агресия.