Място за отглеждане на морското свинче

Клетките за морски свинчета могат да бъдат различни модели и от различни материали - дърво, пластмаса или метал. Не трябва животното да е в много малка клетка, размерът и трябва да бъде не по-малко от 30 см х 40 см. За отглеждане на възрастни свинчета, които не могат да скачат, клетката може да бъде отворена с височина около 30 см.

Тъй като по-младите свинчета са по-подвижни и в даден момент могат да решат да се измъкнат, ако височината и е по-малко от 35 см, то се препоръчва те да бъдат отглеждани в покрити обиталища, например пластмасови корита с клетка отгоре или с пластмасово покритие. Пластмасовото покритие ще ви спести стърготините по земята и опасността от смъртоносни течения, но в същото време вентилацията му не е толкова хубава и в летните горещини влажността се повишава значително и прасенцата могат да страдат заради липсата на кислород и прегряване. Същата е ситуацията и с аквариумите.

Счита се, че най-удачни са клетките с корито и метална решетка отгоре. Подът задължително се застила със стърготина, по-едрата е по-добра, макар и да се овлажнява по-бързо. Ситната стърготина дразни очите и дихателните пътища на животното и то може да започне да киха и да кашля, като дори има случаи това да доведе до трайно заболяване на дихателните пътища. Ароматизираните стърготини, честно казано не са за предпочитане. Те също дразнят обонянието и дихателната му система. В клетката се поставят поилка и хранилка. Хранилката е добре да бъде със широка основа, метална или керамична, достатъчно тежка за да не я обръщат свинчетата постоянно. Добра работа вършат металните хранилки за котки. Леки и с широка основа, те са невъзможни за обръщане. Размери в зоомагазините не липсват, както и различните видове поилки. Преди да купите поилка, задължително се подсигурете, че ще пасне на вашата клетка начинът по който се захваща за нея.

Тъй като свинчетата са гризачи, техните зъби постоянно растат. Добре е да имат нещо твърдо дървено да гризат в клетката, за да могат да ги точат на него. Клон от плодово дръвче, някакъв вид дървена къща, примерно. Не е добре да им се дават пластмасови играчки, тъй като могат да отчупят парченце, да го глътнат и да се задавят. Стърготините трябва да се сменят на всеки 2-3 дена максимум, за да няма миризма от животинчетата. Морските свинчета са чисти животни и обикновено ходят до тоалетна на едно и също място, затова ако им сложите някакво малко коритце пълно със стърготина (естествено ако клетката позволява), те винаги ще ходят на това място "по нужда"(естествено след като известно време коритцето е било там). Това ще ви спести доста смяна на стърготината, но пък коритцето ще трябва да се изпразва и мие, после пълни със стърготина отново всеки ден, а клетката веднъж в седмицата.

Свинчетата не обичат течения и повишена влажност. Клетката им трябва да е далеч от радиатори и печки, на добре осветено място но същевременно не на пряко слънце, тъй като прегряването също им вреди. Не трябва да разполагате клетката на терасата. Препоръчителната температура е 18-20 градуса С. По наблюдения дългото понижаване на температурата на мястото, където обитават свинчетата под 10 градуса С, е опасно и може да доведе до смъртта на животното.