На път с кучето

За някои кучета пътуването може да бъде невероятно приключение – нещо, което да споделят със семейството и накрая, разбира се, една задължителна разходка. За съжаление, за други това може да бъде ужасяващо и некомфортно събитие. За да сте сигурни, че вашето куче ще пристигне в добра кондиция е необходима внимателна подготовка.

Ако планирате дълъг път, добра идея е да го заведете на ветеринар преди пътуването. Вземете със себе си достатъчно количество вода, особено ако пътувате в горещо време и спирайте често, за да може кучето редовно да пие и да се поразтъпче.
Никога не оставяйте кучето си само в колата, помнете че температурите в паркирания явтомобил могат да достигнат опасни нива, особено когато навън е горещо. Някои кучета са леко изплашени, когато пътуват за първи път, но постепенно шумът и движението на колата ще ги успокоят и те обикновено ще заспят. Ако на вашето куче му прилошава по време на пътуване, не му давайте храна един час преди да тръгнете на път. Можете да го предпазите от този дискомфорт като шофирате внимателно – без резки спирания и тръгвания.

Когато пътуват с автомобил кучетата могат да седнат на задната седалка или в багажника ако имате хечбек или комби. Малките кучета или кученцата могат да пътуват в специалните кутии за кучета. Металните или пластмасовите кутии са най-подходящи, защото могат да бъдат захванати с колан или да се поставят в мястото за краката. Ако кучето ви е нервно по време на пътуване, може да поискате от ветеринаря си успокоително, което да му дадете преди пътуването.