Няколко начина да предпазите птицата от опасностите в кухнята

Пернатите ни приятели са свръх чувствителни към това, което се случва във въздуха. Каквото и да вдишат отива много бързо по целите им тела. Тази чувствителност съчетана с малкият им размер, прави особенно опасни за птиците да вдишват изпарения при готвене, да погълнат някои от храните или разтеният, които често се срещат в кухната. Експертите призовават собствениците на птици да вземат под внимание следните предпазни мерки, за да се предотврати любопитните човки да попаднат в опасни ситуации.

Винаги дръжте вашата птичка далеч от кухнята докато готвите.

Много ветеринари призовават собствениците на птици да ги държат в стая различна от кухнята. Но ако, кухнята е любимото място на вашето семейство и на вашата птица, винаги я местете в друго помещение когато готвите.

Никога не подгрявайте вашите съдове на висока температура.

Ако случайно прегреете тефлонов или друг съд с незалепващо покритие съдържащо политетрафлуороетилен, може да се получат изпарения, които да са вредни за вашата птица. Факт е, че ако в какъвто и да е съд загреете олио, мас, маргарин или масло може да ѝ навреди.

Никога не оставяйте без надзор загрят съд и вашата птица.

За съжаление, може да доведе до летален изход, когато птиците и тенджери или тигани са останали заедно в кухнята без надзор, дори и само за няколко минути. Изпаренията при готвене от какъвто и да е загрят съд - не само тефлонов - може да порази белите дробове на птицата с тревожна скорост. И ако вашата птица е вън от клетката си, може да дойде твърде близо до котлона.

Винаги изключвайте вентилаторите или отворете прозореци преди готвене.

Важно е да се уверите, че вашата кухня е с подходяща вентилация. В допълнение към изпаренията от готвенето, птиците са силно чувствителни към различни други газове, като аерозолни спрейове, спрей с талк, парфюми, дим, самопочистващи се фурни и газ за готвене.

Съхранявайте токсични елементи извън обсега на птиците.

Това включват всички почистващи препарати, пестициди, нафталин, лекарствени медикаменти съв и без рецепта. Някои почистващи препарати могат да предизвикат леко стомашно разстройство, но други могат да причинят тежки изгаряния на езика, устата и кожата на птицата.

Дръжте вашата птици далеч от хранителни продукти и напитки, които биха могли да бъдат опасни. Това включва:

- Авокадо
- Лук
- Чесън
- Шоколад във всякаква форма
- Кафе (основания, зърна, покрити с шоколад еспресо зърна)
- Чай
- Тесто с мая
- Сол
- Доматени листа и стъбла (зелени части)
- Картофени листа и стъбла (зелени части)
- Листа от ревен
- Цигари и други тютюневи изделия
- Мухлясали или развалени храни
- Алкохолни напитки

Уверете се, че птиците ви нямат достъп до зоните, където са приложени инсектицидни замъглители или къща спрейове.

Тъй като птиците са чувствителни към инхалаторни изпарения, те обикновено изискват по-дълги периоди от време, далеч от третираните области. Свържете се с производителя на продукта за препоръки, ако информацията на етикета не е специфична.

Защитете вашата птица от стреса в кухнята.

Те включват бързи промени в температурата и висока пропускателна способност. Всеки път, когато се готви, температурата на кухнята се увеличава и след това се връща към нормалното. Повторната промяна в температурата може да причини дискомфорт за вашата птица. Потокът от хора в и извън кухнята е често висок в сравнение с другите стаи в къщата. Този висок трафик може да предизвика стрес, който може да доведе до поведенчески проблеми при някои птици.