Обща информация за чинчилата

Чинчилите са вид дребни гризачи,които произхождат от планините на Южна Америка. В дивата природа на Андите живеят в пещери и скални пукнатини и са отлични катерачи.

Известни са с гъстата си, фина и мека козина,която в миналото индиянците са използвали за облекло.Сега те са предпочитан гризач за домашен любимец,заедно със зайчетата и морските свинчета. Те са доверчиви, ласкави и енергични, любопитни, освет това техните изпражнения почти не миришат.

Възрастната чинчила тежи между 600 и 800 грама. В природата живеят в колонии (до 100 чинчили), активни са главно през ноща.

В домашни условия се отглеждат в клетки,които представляват пластмасово легенче със подвижна горна метална част на няколко етажа.Като колкото по-голяма е клетката толкова по-добре.

В клетката всеки ден или през ден за най-малко10 минути трябва да се поставя ваничка със специален фин пясък. Животните имат нужда от пясъчната баня,за да поддържат козината си здрава и за да изпълнява тя топлозащитната си функция,иначе се слепва на снопчета и лесно пада,омазнява се прекомерно, проявяват се кожни заболявания. Заради специфичната си козина чинчилите са особено чувствителни на прегряване през летните месеци,тогава клетката с животните не трябва да се оставя на открито при пряка слънчева светлина. Средната продължителност на живота им е от 8 до 15 години, достигат полова зрялост на 6-10 месечна възраст. Сезонно полициклични са ,т.е в периода на разгонване(от ноември до май) могат да се заплодят няколко пъти,в естествени условия раждат 1-2 пъти годишно.