Основни грижи за гекон

Храна – леопардовите гекони са насекомоядни и се хранят главно с щурци и брашнени червеи. Като разнообразие на вече пораснали гекони, могат да се дават скакалци и Zoophobas morio.
За по милостивите от вас – не е нужно насекомите да са живи – леопардовите гекони лесно привикват към хранене с косервирани щурци с пинцета.
Храната трябва да бъде поръсвана с калций + витамин D3 в противен случай животното ще развие рахит. Добре е, веднъж в седмицата, да се дават и витамини.

Не е препоръчително да храните Вашия гекон с условени от Вас насекоми, тъй като те могат да съдържат пестициди или хербициди, които да се окажат фатални за него. В никакъв случай не хранете гущера със светулки, тъй като в много случаи те причиняват смърт на гекона. Всяка храна трябва да бъде съхранена поне 24 часа преди да бъде дадена на гекона и за малките е добре някои от щурците да бъдат поръсени с калций. В размножителния период в храната на женския леопардов гекон трябва задължително да се добавят  мултивитамини.  Полезно е да храните младите гекони от време на време с разбити сурови жълтъци - един добър източник на протеини за Вашето животно.
Геконите се хранят три пъти седмично.

Температура и осветление – най-добрият вариант за отопление на терариум за леопардов гекон е отоплителната подложка. Тя трябва да бъде поставена под терариума или на задната/страничната стена и да покрива половината от площа, за да има по-голям температурен диапазон и животното само да си избира в коя част да стои.  Оптималната температурата в топлата точка трябва да бъде 30-32 °C,  а в хладния край 25-27 °C. Вземете си термометър, за да следите температурата. Тъй като са нощни животни, съответно – не изискват специална УВ лампа. Влажност и вода – купичка с вода е напълно достатъчна за да осигури достатъчно влага на възрастен гекон. Когато гекона се готви да сменя кожа задължително трябва да навлажните част от терариума. Това може и да не се прави ако им осигурите укритие, което да държите влажно с помощта на  мъх .