Основни съвети и насоки в отглеждането на хамелеон

Хамелеоните могат да са прекрасни домашни любимци, когато техните изисквания са покрити и човек се грижи за тях правилно. Въпреки че грижите за тях могат да бъдат по-претенциозни от тези на много други видове влечуги, а някои видове са особено трудни за отглеждане, всички собственици трябва да бъдат подготвени с някои основни съвети и базова информация, която ще им помогне с отглеждането на тези прекрасни животни.

Терариумът

Хамелеоните най-лесно се отглеждат в мрежести терариуми, клетки изградени от ситна мрежа обковани с алуминиеви или ПВЦ рамки, такъв тип терариуми са за предпочитане. Някой хора предпочитат да си ги направят в домашни условия с дървени рамки и ситна мрежа за страници и таван. В повечето време хамелеоните живеят по клоните на дърветата. Когато проектирате визията на терариума, е важно да вземете под внимание този фактор и да го обзаведете за подобен начин на живот. Клетката трябва да осигурява достатъчно голямо вертикално пространство като не се пренебрегва и хоризонталното. Възрастен мъжки Леопардов/Пантеров хамелеон спокойно може да живее в клетка с размери около 1.2 метра висок, на 60 см широк на 60 см дълбок, женските могат и в малко по-малки терариуми.

Вътрешно обзавеждане

Хамелеоните се нуждаят от голямо количество листна маса/зеленина, за да се чувстват сигурно. Докато някой собственици осигуряват изкуствени растения, живите растения имат много преимущества, като на първо място поддържат влажността в терариума, нещо много важно за хамелеоните. Второ някой хамелеони са всеядни, което означава, че може да ядат и част от листата на растенията в клетките си. Друг аспект на живите растения е, че те допринасят с голямо количество листна маса и обекти за катерене. Много е важно да се придържате към нетоксични растения, в случай че хамелеонът погълне част от растението.

Осветление

Хамелеоните се нуждаят от Ултравиолетова светлина, за да могат да синтезират витамин D, който помага за синтеза на калций в тялото.