Отит

Отит е клиничен термин за ушни инфекции. Те са често срещан проблем при домашните любимци. Кучета и котки имат дълбоки ушни канали, които действат като мегафони, за да увеличи звука. Това означава, че нашите домашни любимци чуват по-добре, отколкото ние, но също така съществува добра среда за ушни инфекции. Дълбоките ушни канали са склонни да задържат влага и мръсотия, създавайки топла и влажна среда, идеална за развитие на бактерии, гъби и паразити. Много кучета имат увиснали уши или косми в ухото, което води до увеличаване на възможността за развитие на ушни инфекции.

Ушни кърлежи в ушния канал, водят до дразнене и сърбеж на ушите. Тези акари са по-често срещани при котенца .
Животни с ушни инфекции обикновено трият, чешат ушите и клатят глава често. Вътрешността на ухото често изглежда червена , влажна, и възпалена , а ушите често имат лоша миризма . При тежки случаи, инфекцията може да се разпространи посредством тъпанчето в средното ухо. Инфекции на средното ухо може да доведат до глухота и дълбоки инфекции, които изискват продължително лечение. При хронични инфекции на ушите може ушния канал да е загрубял и надраскан, а понякога е необходима хирургическа намеса, за да отвори ушния канал.

Ветеринарния лекар преглежда ушния канал с отоскоп, с който се установява тежестта на инфекцията, наличие на чуждо тяло ( напр. осили ), и дали тъпанчето е непокътнато. Взетия от ухото материал, се наблюдава под микроскоп за да се установи наличие на акари.
Лечението започва с почистване на ушите с предназначени за това разтвори. Капки за уши обикновено се предписват за лечение на инфекцията. Перорални антибиотици често са необходими , ако има инфекция на средното ухо .

За съжаление без редовно почистване, ушни инфекции често се повтарят. Ушите трябва да се почистват често (например , веднъж седмично ), особено ако кучето ви плува или има досег с вода.