Отопление и хидратация при хамелеоните

Отопление

Освен УВ лъчението, трябва да се предостави друг източник на светлина, като лампа с нажежаема жичка за целите на отопление. Мощността на тези лампи ще зависи от разстоянието на лампата от мястото за препичане, околната температура, и желаната температура за постигане върху отопляемото място. Поставянето на лампата трябва да е по начин, който да предоставя топлинен градиент (разлика), за да може хамелеонът да регулира телесната си температура според местоположението си. Тази температура варира от около 23 градуса в хладната част, до около 35 в топлата. Трябва да се вземат мерки за ограничаване на достъпа на хамелеона до нагревателната лампа/тяло, за да се предотвратят сериозни изгаряния по животното.
Хамелеоните понасят спад на температурата през нощта което означава, че отопляването на терариумът през нощта на е нужно, освен ако температурите не падат под 15 градуса, което прави отопляването на терариумът по-лесно от колкото изглежда.

Хидратация

Хамелеоните не разпознават стоящата вода като на питейна. В резултат на това купичките с вода могат да бъдат източник на бактерии, за това те не са препоръчителни. Вместо това, хамелеоните трябва да се пръскат обилно, по няколко пъти на ден. Някои хамелеони не започват да пият докато не бъдат добре напръсквани в продължение на около половин минутка. Те ще започнат като облизват устните си и пият вода от листата на дърветата в терариумът.

В допълнение на пръскането, може да сложите капкова система, която посредством резервоар с вода от отгоре бавно капе върху листата в терариумът в рамките на няколко часа всеки ден.