Отравяне с белина. Какво трябва да знаете?

Всичко зависи от това с каква белина е имал досег домашния Ви любимец. Ако става въпрос за белината използвана в домашни условия, можем да кажем, че тя има дразнещо действие, но не и корозивно.
По друг начин стой въпросът с ултра-концентрираната белина, която е с по-високо pH 12-12,5 и се използва във ферми. Тя предизвиква по-сериозни увреждания по кожата и възпаление на стомаха.
Белината, която не съдържа хлор също може да бъде опасна, тъй като съдържа водороден прекис, това предизвиква дразнене на тъканите и повръщане.

Признаци и симптоми при отравяне с белина:
Ултра-концентрираната белина ще предизвика химически изгаряния и лезии отвътре навън. Дори когато белината е била разредена с вода симптомите настъпват за минути. Появява се лигавене, зачервяване и дразнене на кожата в и около устата.

Лечение:
При ултра-концентрирана трябва да се свържем с ветеринар. При другите видове можем да се справим в домашни условия, като изкъпем домашния любимец. Когато са погълнали малко белина обикновено животните повръщат няколко пъти и след това се възстановяват.